Ezechielově synagoze v Iráku hrozí kolaps, místní se ji pokouší opravit

Synagoze v Iráku hrozí kolaps (zdroj: ČT24)

Více než sedm set let staré Ezechielově synagoze na severu Iráku hrozí kolaps. Pamětihodnost ve vesnici Sush je už desítky let opuštěná. Místní se proto pokoušejí zařídit její rekonstrukci. Jedná se totiž o jednu z mála zbývajících židovských památek v zemi.

Od chvíle, kdy Židé opustili malou vesnici Sush na severu Iráku, uplynulo už přes sedmdesát let. Ezechielova synagoga byla místem, kam se pravidelně chodili modlit. Od té doby ale zeje prázdnotou a postupně chátrá.

„Židovská synagoga je pojmenovaná po prorokovi Ezechielovi. Historie té budovy sahá až někdy do třináctého nebo dvanáctého století našeho letopočtu,“ vysvětluje učitel historie z přilehlé vesnice Ahmad Salih. 

Více než sedm set let stará stavba je výjimečná především tím, že si zachovala svou původní strukturu. Zároveň se jedná o jednu z mála židovských památek, které v Iráku zbývají. „Střecha je postavena do oblouku a vnější stěny jsou velmi silné. Stavba je navržena tak, aby odolávala místnímu počasí. To je tady velmi drsné, je tu hodně deště a sněhu,“ popisuje Salih. 

Dlouhá cesta k rekonstrukci

Podle dochovaných pramenů byla vesnice ještě v polovině dvacátého století domovem asi třiceti židovským rodinám. Po vzniku Izraele ale postupně odešli. „Osobně jsme je tu už nezažili – ale slyšeli jsme o nich od našich otců a dědečků. Prý tehdy navštěvovali synagogu každou sobotu. Vždy na jaře tam také donesli jídlo a hodovali,“ vypráví obyvatel vesnice Sush Ismael Tahir.  

V září 2020 se synagoga dostala do hledáčku amerického konzulátu v Irbílu, který pomocí dvou neziskových organizací přispěl na její rekonstrukci. „Od roku 2019 spolupracujeme s americkou organizací, která se specializuje na renovace. Po velkém úsilí a podrobném studiu dostupných pramenů jsme dospěli k závěru, že synagoga musí být okamžitě zrestaurována. Americký konzulát nám na to přispěl půl milionu dolarů,“ doplňuje ředitel oddělení historického dědictví pro guvernorát Dahúk Bekas Brifkani. 

Sehnané finanční prostředky přinesly naději, že by mohla být významná historická památka zachována. Renovační práce ale zatím nezačaly, a místo kdysi určené k modlitbám se tak mezitím pomalu mění v ruiny.