Novým premiérem Pákistánu je Šáhbáz Šaríf, očekávají se masové protesty

Novým premiérem dvousetdvacetimilionového Pákistánu se stal Šáhbáz Šaríf, lídr opoziční Pákistánské muslimské ligy (PML-N) a mladší bratr expremiéra Naváze Šarífa. Země očekává masové protesty. Bývalému premiérovi Imranu Chánovi o víkendu vyslovil parlament nedůvěru.

Před pondělním hlasováním o novém předsedovi vlády na své posty hromadně rezignovali zastánci bývalého premiéra Imrana Chána, včetně Šarífova protikandidáta Šáha Mahmúda Kuréšího. Šaríf byl tak zvolen jako jediný kandidát se ziskem 174 hlasů v 342členném parlamentu.

Bývalému premiérovi Chánovi o víkendu vyslovil parlament nedůvěru a byl nucen odstoupit. Před týdnem se Chán pokusil rozpustit parlament a vyhlásil předčasné volby, aby zabránil snahám opozice o své sesazení.

Nejvyšší soud ale rozhodl, že rozpuštění parlamentu bylo protiústavní, a nařídil, aby parlament obnovil činnost. Devětašedesátiletý Chán odmítá, že by jednal protiústavně, a tvrdí, že opozice se ho snažila svrhnout v rámci spiknutí, které zorganizovaly Spojené státy.

Opozice viní devětašedesátiletého Chána a jeho Hnutí za spravedlnost (PTI) ze špatného řízení ekonomiky i špatné zahraniční politiky a z represivních opatření vůči kritikům. Mocná pákistánská armáda původně Chána podporovala, později ale jejich vztahy ochladly.

V Pákistánu, který získal nezávislost na Británii v roce 1947, dosud žádný ministerský předseda nedokončil pětiletý mandát. Zemi s jaderným arzenálem několikrát vládli generálové.

Vynucené odstoupení Imrana Chána vyvolalo v neděli statisícové demonstrace, po kterých sám Chán volal. Novému premiérovi Šáhbázi Šarífovi je 70 let a patří do jedné z pákistánských nejmocnějších politických rodin.