Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě na Modrém Nilu

Etiopie začala vyrábět elektřinu na kontroverzní přehradě, kterou staví na Modrém Nilu. V neděli ráno se roztočila jedna ze třinácti turbín. Vodní dílo za 4,2 miliardy dolarů (přes 90 miliard korun) je předmětem sporů mezi Etiopií, Súdánem a Egyptem. Přehrada má být po dokončení největší africkou vodní elektrárnou s výkonem 6500 megawattů.

„Od této chvíle už Etiopii nic nezastaví,“ konstatoval na místě etiopský premiér Abiy Ahmed. „Právě jsme začali vyrábět elektřinu, ale to neznamená, že je projekt dokončen,“ řekl Kifle Horo, vedoucí projektu přehrady. „Dokončení bude trvat dva a půl až tři roky,“ dodal.

Etiopie už dvakrát přehradu napouštěla. Rychlost jejího napouštění a množství vody, které bude vypouštěno v období sucha, zatím nejsou pevně stanoveny. Egypt se obává, že rychlé napuštění přehrady sníží jeho podíl nilských vod, a usiluje o uzavření závazné právní dohody pro případ sporu.

Modrý Nil je spolu s Bílým Nilem přítokem Nilu, obě řeky se stékají v Súdánu, odkud Nil teče dál do Egypta. Zhruba 85 procent vody proudící v řece je z Etiopie a Súdán s Egyptem se obávají, že přehrada sníží množství vody proudící do jejich zemí. Egyptské zemědělství a sto milionů obyvatel země je na vodě z Nilu značně závislých. Ve snaze vyřešit patovou situaci proběhlo již několik kol jednání.

Abiy prohlásil, že přehrada bude přínosem pro Egypt i Súdán. „Chceme naši čistou elektřinu vyvážet do Evropy přes Súdán a Egypt, takže cestou vpřed je spolupráce. Etiopie nechce a nemá v úmyslu někoho poškodit,“ řekl. Stavba přehrady začala v roce 2011. Termín dokončení se protáhl kvůli zpronevěře a chybám v projektu.