Přeživší terorista z útoků v Paříži u soudu prohlásil, že nikoho nezabil

Události: Proces s teroristou kvůli útokům v Paříži (zdroj: ČT24)

Hlavní podezřelý z teroristických útoků v Paříži z roku 2015 Salah Abdeslam ve středu u soudu odmítl, že by někoho zabil nebo komukoliv ublížil. Prohlásil také, že miluje Islámský stát, který Západ považuje za teroristickou organizaci. O procesu ve Francii informovaly světové agentury a místní média.

Francouz marockého původu Abdeslam je jediný přeživší ze skupiny teroristů, kteří 13. listopadu 2015 zaútočili v Paříži na hudební klub Bataclan a na další místa a zabili 130 lidí. Většině z dvaceti obžalovaných hrozí doživotní vězení. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích. Proces začal loni na podzim, čtení rozsudku je zatím v plánu na 25. května 2022.

„Nikoho jsem nezabil, nikoho jsem nezranil, ani jediné škrábnutí. Už od začátku této aféry se jedná o křivé obvinění,“ uvedl u soudu Abdeslam, který při útocích nakonec neodpálil svůj sebevražedný pás, ale pohodil ho na jednom z pařížských předměstí. Prý změnil své rozhodnutí.

„Nejprve jsem Islámský stát podporoval, ale jen zpovzdálí, a nic konkrétního jsem pro ně nedělal,“ uvedl muž obviněný z terorismu, který se dříve v procesu označil za „bojovníka Islámského státu“. K aktivitě ho podle jeho slov nehnalo náboženské přesvědčení, ale jeho lidskost, když viděl, jak lidé trpí, zatímco on si „užívá života, pěkně v pohodlí“.

Slova soucitu nezazněla

„Západní svět vnucuje své hodnoty a svou ideologii hodně lidem. Je to ponižující,“ prohlásil Abdeslam, podle něhož Západ staví vojenské základny v muslimských zemích, aby tam pak muslimy zabíjel. A proti tomu podle jeho názoru IS bojuje, což má za legitimní. Útok v Paříži vyložil u soudu jako obrannou akcí IS před francouzskými útoky proti islamistům. Odpovědnost za něj tak podle Abdeslama, který se nyní obává exemplárního trestu, nese tehdejší francouzský prezident Francois Hollande.

Slova soucitu či lítosti Abdeslam nepronesl. Zazněla tak jen v dopise od jeho matky, který soud nechal přečíst. Žena se v něm obrací i na matky, které při pařížských útocích přišly o děti. O jednoho syna tehdy přišla i ona, při útocích se totiž odpálil Abdeslamův bratr.

„Chceme slyšet fakta, která nám pomohou porozumět tomu, jak to všechno bylo. Nechceme politické vzkazy. Ty jsou pramálo zajímavé,“ sděluje advokátka organizace 65 Civil Parties Virginie Le Royová.

Od začátku procesu také svědčili členové vládní administrativy, včetně bývalého prezidenta. Od zpravodajských služeb údajně měli zprávy varující před možným útokem.

„Samozřejmě jsem nezveřejnil žádnou tajnou informaci, ale i bez překročení této červené linie jsem mohl vysvětlit kroky, které jsem jako člen vlády podnikl,“ říká francouzský ministr vnitra v době útoků Bernard Cazeneuve. Křížový výslech Salaha Abdeslama bude pokračovat i ve čtvrtek.