Johnson přistoupil k menším změnám ve vládě, chce tím uklidnit spolustraníky

Britský premiér Boris Johnson v úterý provedl několik drobných personálních změn ve vládě. Stalo se tak v době, kdy čelí hrozbě vnitrostranického hlasování o důvěře. Toryovský ministerský předseda vyměnil šéfa vládní agendy v dolní sněmovně či člena kabinetu, který zodpovídá za hlasovací disciplínu poslanců Konzervativní strany. Na obsazení důležitých ministerských postů se nic nezměnilo.

Takzvaným whipem zajišťujícím, aby vládní poslanci hlasovali podle přání premiéra, se nově stal Chris Heaton Harris. Do nové funkce nastoupil místo Marka Spencera, který se přesunul na post lídra dolní sněmovny, kde nahradil Jacoba Reese-Mogga.

Reese-Mogg zase získal funkci státního tajemníka pro brexitové příležitosti a efektivitu vlády. Británie má také nového tajemníka pro bytovou výstavbu. Média komentují, že je již jedenáctým za dvanáct let vlády konzervativců.

Změny přichází ve chvíli, kdy Johnson hledá náhradu za několik vysoce postavených pracovníků své kanceláře. Minulý týden oznámili rezignaci mimo jiných šéf odboru komunikace Jack Doyle a dlouholetá poradkyně Munira Mirzaová.

Johnson také čelí riziku vnitrostranického hlasování o vyslovení nedůvěry. Podle agentury Reuters je obměna vlády součástí snahy usmířit si vlastní poslance. Nejmenovaný poslanec se však hlavní politické zpravodajce BBC Lauře Kuenssbergové svěřil, že premiér „slíbil změnu“, ale „jenom to zhoršil“.

Po oznámení úprav se podle britských novinářů začaly objevovat výhrady, zejména v souvislosti s pozicí Spencera, který je vyšetřován kvůli nařčení poslankyně Nusrat Ghaniové, že před dvěma lety přišla o vládní post kvůli své muslimské víře.

Johnsonovy trable

Proti Johnsonovi se bouří zákonodárci z jeho strany, kteří kritizují údajné večírky úředníků v premiérském sídle během koronavirových uzávěr, které byly v rozporu s vládním opatřením. Předseda vlády se však hájí tím, že o oslavách nevěděl.

Bývalá šéfka politického oddělení Downing Street Mirzaová svůj odchod také zdůvodnila nesouhlasem s premiérovou nepodloženou poznámkou, že lídr opozičních labouristů Keir Starmer před lety coby šéf prokuratury dovolil sexuálnímu predátorovi Jimmymu Savileovi uniknout trestnímu stíhání.

Poprask kolem premiérova obvinění zesílil poté, co se Starmer v pondělí ocitl v obklíčení demonstrantů, kteří na něj křičeli, že je ochránce pedofilů. Několik konzervativních poslanců Johnsona vyzvalo k omluvě a stažení problematického výroku.

Kauza souvisí se skandálem kolem možného porušení protiepidemických restrikcí v Downing Street, neboť Johnson slova o údajném selhání Starmera v Savileově kauze pronesl při rozpravě o předběžné zprávě k aféře označované jako Partygate.