Peru vyhlásilo výjimečný stav kvůli úniku ropy, který způsobila tsunami z Tongy

Peruánská vláda v sobotu vyhlásila devadesátidenní „stav ekologické nouze“ v pobřežní oblasti, kterou před týdnem poškodila uniklá ropa z cisterny lodi u peruánské metropole. Kvůli vlně způsobené výbuchem podmořské sopky v souostroví Tonga vyteklo do moře na šest tisíc barelů ropy.

Úřady v rámci opatření plánují obnovu a vyčištění postižených oblastí. Únik zničil nejméně 21 pláží, zabil desítky ptáků a dalších živočichů.

Do moře vytekla ropa, kterou vykládali z tankeru Mare Doricum plujícího pod italskou vlajkou do rafinérie La Pampilla u Limy. Po neštěstí peruánský regulační úřad Osinergmin v rafinérii dočasně zastavil provoz.

Peruánská vláda žádá odškodnění od španělské ropné společnosti Repsol, do jejíž rafinérie se ropa vykládala. Vláda i ekologové viní firmu z pozdní a nedostatečné reakce. Společnost Repsol tvrdí, že od místních úřadů nebyla před vlnou tsunami varována.

Peruánská prokuratura zahájila vyšetřování ekologické katastrofy, která je podle ní jednou z nejhorších v Peru v posledních letech.