Moskva by se měla zamyslet, proč její bývalé satelity nechtějí být v objetí ruského medvídka, říká exdiplomat Kolář

Petr Kolář v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)

Z jednání s Ruskem zatím vychází lépe Západ, který neustupuje nepatřičnému tlaku a nesmyslným ultimátům. V Událostech, komentářích to řekl bývalý velvyslanec v Rusku a v USA Petr Kolář. Západ konfrontaci s Ruskem nechce a Moskva by se podle diplomata měla primárně zamyslet sama nad sebou, když se od ní odklánějí i země, které s ní dříve spolupracovaly.

„Neustupujeme naprosto nepatřičnému tlaku a nesmyslným ultimátům, Rusové moc dobře vědí, že to, co po nás chtějí, je nesplnitelné,“ zdůvodnil Kolář, proč si myslí, že z dosavadních jednání vychází lépe Západ. „Někdy to až tak vypadá, že (Rusové) schválně kladou tak ultimativní požadavky, aby si vytvořili jakési alibi pro případnou vojenskou akci a měli to zdůvodněné jak mezinárodně, tak tedy hlavně pro své domácí publikum.“

V zájmu obou stran podle někdejšího ambasadora je, aby Rusko pochopilo, že ho Západ chce brát vážně, ale Moskva se musí chovat slušně a srozumitelně, neprovokovat a nepoužívat rétoriku a gesta síly. Západ konfrontaci s Ruskem nechce, NATO není útočný pakt, ale obranná aliance, připomněl Kolář.

„Rusové by se měli primárně zamyslet sami nad sebou, proč jejich bývalé satelity, případně svazové republiky Sovětského svazu, chtějí být v NATO a nechtějí být tedy v objetí ruského medvídka. To je přece k zamyšlení nutit musí. Něco asi dělají špatně, že země, které byly dříve s nimi, s nimi už být nechtějí,“ míní bývalý velvyslanec.

„Buďme připraveni na válku, i když ji nechceme“

Kolář doufá, že se Moskva bude chovat racionálně, protože další agresí vůči Ukrajině by podle něj víc ztratila, než získala. Zároveň ale připouští, že riziko války v Evropě je nejvyšší za posledních třicet let.

„Jak říkali staří latiníci, kdo chce mír, ať se připravuje na válku. Pomáhejme ukrajinské armádě, ať je dobře vyzbrojená, ať má dobré protiraketové systémy. Pomáhejme jim, jak můžeme, protože o válku nestojíme, tak musíme na ni být připraveni,“ podotkl Kolář.

Česko-ruské vztahy? Na tahu je Moskva, míní Kolář

Česko-ruské vztahy výrazně zchladila vrbětická kauza a ruský podíl na zdejších výbuších. Kolář je přesvědčen, že další iniciativy se měla ujmout Moskva.

„Pokud se Rusové neomluví za Vrbětice a nezaplatí škodu – bohužel tam došlo i ke ztrátě na lidských životech, ty dvě nevinné oběti a jejich rodiny musí býti odškodněny – pokud s tímto Rusové nezačnou, tak my pak opravdu nejsme na tahu,“ konstatoval Kolář.

„Měli bychom Rusům dávat stále najevo, že jsme připraveni jednat, ale oni musí se začít chovat jako civilizovaná země a nepoužívat nátlak, nepoužívat sílu,“ uzavřel bývalý diplomat.

Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.