Soupeření USA a Číny nesmí přerůst v konflikt, řekl Biden Si Ťin-pchingovi

Události: Jednání prezidentů USA a Číny (zdroj: ČT24)

Soupeření mezi Spojenými státy a Čínou nesmí přerůst v otevřený konflikt, řekl americký prezident Joe Biden svému čínskému protějšku Si Ťin-pchingovi na úvod napjatě očekávaného virtuálního setkání. Čínský vůdce uvedl, že obě země by měly kvůli řadě výzev zintenzivnit vzájemnou komunikaci i spolupráci, informovaly agentury.

Od lednového nástupu Bidena do funkce amerického prezidenta je to první jednání, na němž si oba státníci vidí do tváře. Dosud si Biden a Si pouze dvakrát telefonovali. Americký prezident podle agentury AP upřednostňoval osobní setkání, Si však neopustil zemi od počátku pandemie covidu-19.

„Máme jako lídři Číny a Spojených států odpovědnost zajistit, aby soupeření mezi našimi zeměmi nepřerostlo v konflikt, ať už zamýšlený nebo nezamýšlený,“ citovala AP z Bidenova úvodnímu proslovu.

Si podle čínských státních médií na záčátku rozhovoru řekl, že obě země by měly více komunikovat, vzájemně se respektovat, snažit se o mírumilovné soužití a dostát své zodpovědnosti na mezinárodní scéně. Bidena v rozhovoru nazval „starým přítelem“.

Státní agentura Nová Čína později označila setkání jako „upřímné, konstruktivní, důležité a plodné“.

Nejvyšší čínský představitel také řekl Bidenovi, že obě strany musejí konstruktivně řešit neshody, aby se vzájemné vztahy „nevymkly kontrole“. „Musíme stabilizovat kormidlo, aby se obě gigantické lodě – Čína a USA (…) nesrazily,“ uvedl Si.

Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové bylo cílem schůzky především obnovení komunikace.

„Američtí diplomaté před tím říkali, že jde o snahu vybudovat jakési bezpečnostní mantinely směřem k Pekingu a čínští představitelé zase, že jde o snahu kontrolovat škodu, aby nedošlo ke konfliktům zejména v situaci, kdy stoupá napětí kolem Tchaj-wanu a stupňuje se vojenská aktivita, kdy jak Čína zintenzivňuje vojenská cvičení, tak i Spojené státy provádějí manévry. A čím vyšší je tato aktivita, tím roste i riziko, že by mohlo dojít k nějaké nechtěné nehodě, která by mohla mít katastrofální důsledky,“ přiblížila Šámalová. 

Dodala zároveň, že od doby nástupu Bidena do funkce se vztahy obou zemí zatím příliš neposunuly. „Jedinou oblastí, kde dochází k nějaké spolupráci, i když je zatím na velice teoretické úrovni, je klima. Americký zmocněnec John Kerry často jezdí na jednání do Číny a nedávno jsme také slyšeli společné americko–čínské prohlášení, poměrně překvapivé, na summitu v Glasgow, že budou v oblasti klimatu spolupracovat. A v podstatě je to asi jediná věc, na které se v tuto chvíli mohou shodnout,“ doplnila.

Virtuální setkání Joea Bidena a Si Ťin-pchinga (zdroj: ČT24)

Napětí roste

Jednání se odehrává na pozadí rostoucího napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Mezi sporné body ve vzájemných vztazích patří vojenské hrozby Pekingu vůči Tchaj-wanu, pokračující obchodní válka, situace ohledně lidských práv v Číně či potlačení demokratického hnutí v Hongkongu. Washington také s velkým znepokojením sleduje rostoucí mocenské ambice Pekingu v Asii. Čína naopak viní USA, že se snaží zpomalit její vzestup ve světě, stěžuje si také na rostoucí americký protekcionismus.

Bílý dům vydal po skončení více než tříhodinového jednání prohlášení, podle nějž Biden vznesl téma lidských práv v ujgurské autonomní provincii Sin-ťiang, v Tibetu a v Hongkongu. Prezident USA svému protějšku rovněž sdělil, že Spojené státy budou chránit svou ekonomiku před nekalými praktikami Číny a že dostojí svým závazkům vůči spojencům v regionu. Varoval také před jakoukoli změnou statu quo Tchaj-wanu, který je americkým spojencem a který Čína považuje za svou odštěpeneckou provincii.

Zájmy Číny a USA se podle sdělení Bílého domu shodují v takových oblastech, jako je veřejné zdraví či boj proti změnám klimatu. Zabývat se je nutné také globálním zajištěním dodávek zdrojů energie.

Jednání se podle čínských státních médií účastnil ministr zahraničí Wang I a vicepremiér Liou Che, který je odpovědný za obchodní vztahy s USA. Na americké straně byli rozhovoru přítomni ministr zahraničí Antony Blinken a ministryně financí Janet Yellenová.

Americká obchodní politika se nemění

Zpravodaj ČT v USA David Miřejovský řekl, že podle amerických komentátorů je „dobrý už ten samotný fakt, že prezidenti spolu dokázali hovořit.“ Tedy že se podařilo dojednat on-line formu jednání, které trvalo více než tři hodiny. K žádnému zásadnímu průlomu nedošlo, ale ten se ani neočekával.

Si Ťin-pching zmínil, že USA nesmí zasahovat do vnitřních čínských zájmů. Peking tak stále vnímá Tchaj-wan jako svou vzbouřeneckou provincii. A pokud budou tito vzbouřenci Čínu provokovat, bude ona reagovat. A jejich stoupenci by měli mít na paměti, že mohou vzbudit velkého obra. Biden k tomu řekl – stejně jako jeho mnozí předchůdci - že USA zůstávají spojencem Tchaj-wanu a splní veškeré spojenecké závazky.

Zpravodaj zmínil, že americká politika, především obchodní, se pod novým prezidentem téměř nemění, změnilo se však výrazivo. „Joe Biden má úplně jinou komunikační strategii než Donald Trump.“