Ruského plynu proudí Jamalem do Evropy o polovinu méně než ve středu, ceny rostou

Ruského plynu proudí ve čtvrtek do Evropy plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko zhruba polovina oproti předchozímu dni. Velkoobchodní ceny suroviny se tak opět zvyšují. Situaci komplikují i výhrůžky běloruského vládce Alexandra Lukašenka, jehož spor s Evropskou unií se kvůli migraci vyhrotil. Informuje o tom agentura Reuters.

Průtok plynovodem Jamal na měřicí stanici v německé obci Mallnow u polských hranic se ráno pohyboval kolem 6,47 milionu kilowatthodin (kWh) za hodinu, což je zhruba o polovinu méně než byl středeční průměr. V jednu chvíli dosahoval ve středu hodinový průtok na témže místě až 15,2 milionu kWh. Odtok z Mallnowa, tedy přeprava plynu z Německa do Polska, byl na nule.

Cena klíčového termínového kontraktu na zemní plyn k dodání v prosinci krátce po 15:00 SEČ vykazovala růst o 3,5 procenta na 72,55 eura (zhruba 1833 korun) za megawatthodinu (MWh). Ukazují to data ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující. Začátkem října cena skokově vystoupila až nad 160 eur/MWh, zatímco před rokem se pohybovala nad 15 eury za megawatthodinu.

Ruský dodavatel plynu Gazprom v úterý uvedl, že začal doplňovat své evropské zásobníky plynu, což cenu snížilo. Gazprom do té doby doplňoval zásobníky na ruském území.

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ve čtvrtek pohrozil tvrdou odplatou za jakékoliv nové sankce Evropské unie proti Minsku. Ve hře je podle něj i přerušení tranzitu ruského zemního plynu a přepravy dalšího zboží přes Bělorusko. EU se chystá uvalit sankce na Lukašenkův režim za vyostřování migrační krize na hranicích s Polskem a pobaltskými státy.