Spor o pobrexitová pravidla pro Severní Irsko sílí, obchodní válku ale nikdo nechce

Horizont ČT24: Hrozí obchodní válka kvůli irské hranici? (zdroj: ČT24)

Kvůli Severnímu Irsku padají stále ostřejší slova mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Londýn není spokojený s pokračováním celního režimu na hranicích Severního Irska, které je na jedné straně součástí Spojeného království, ale na druhé mezi ním a členskou zemí EU Irskem nesmí být pevná hranice kvůli zachování míru. Vyjednávání váznou a napětí sílí.

Maskovaní ozbrojenci nedávno v Severním Irsku unesli a podpálili dva autobusy. Incident se obešel bez zraněných a mrtvých, ale i to byla výstraha. Kořeny napětí jsou ve vystoupení Británie z Evropské unie a váznoucím jednání Londýna s Bruselem. Všechny strany při brexitu podepsaly protokol o Severním Irsku, v němž lepší řešení než kompromisy neexistují. 

Podle protokolu musí zboží z hlavního britského ostrova cestou do Severního Irska splnit celní povinnosti jako kdyby směřovalo do Evropské unie. Hranice rozděleného ostrova nesmí být pevná, na čemž závisí mír z roku 1998. Současná britská vláda - sama signatář protokolu - odmítá nabídky kompromisů ze strany EU, které mají její nespokojenost s vnitřní hranicí zmírnit.

Londýn místo toho hrozí znovuotevřením jednání o podmínkách. „Pokud neuvidíme rychlé pokroky tak, jak jsme nastínili v předloženém dokumentu, pak musí být každému jasné, že podmínky pro aktivaci článku 16 už nastaly,“ hrozí Bruselu britský premiér Boris Johnson. 

„Nepochybujte o tom, že spuštění článku 16, kterým by se znovu otevřelo celé jednání o (severoirském) protokolu, by mělo vážné následky. Vážné pro Severní Irsko, protože by vedlo k nestabilitě a nejistotě, a vážné pro vztahy Británie a EU celkově,“ varoval místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Obchodní válku nikdo nechce

Ve vzduchu teď visí slova o obchodní válce. Byla by logickým krokem, pokud by Londýn článek 16 aktivoval. Nikdo to ale nechce. „Měli bychom dát pozor na sebenaplňující proroctví,“ odpověděl irský premiér Micheal Martin na otázku, zda se má jeho země připravovat na obchodní válku. 

Britský premiér Johnson se nedávno zúčastnil bohoslužby ke sto letům existence Severního Irska. Obchodní válku s EU zřejmě nemůže dopustit, neboť by přišla v době, kdy trh v jeho zemi trpí nedostatkem pracovních sil a váznoucím zásobováním, kdy Britové zažili otřes z nedostatku pohonných hmot a kdy vláda vede ostrý spor s Francií o rybolov. A kdy parlament znechutil veřejnost morální krizí kolem vedlejších příjmů poslanců. 

Protahované spory o podmínky brexitu mohou tak sice posloužit k odvedení pozornosti od všech domácích problémů, ale mohou také všechny ještě víc zhoršit.