Nejvyšší soud v Oklahomě zrušil trest pro firmu Johnson & Johnson v opioidové krizi

Oklahomský nejvyšší soud v úterý zrušil rozhodnutí soudu nižší instance, podle nějž měla farmaceutická společnost Johnson & Johnson zaplatit 465 milionů dolarů (přes deset miliard korun) jako pokutu za nepravdivé informování o lécích utišujících bolest. Tyto informace pomíjely jejich návykovost, a přispěly tak k šíření závislostí.

Tento výrok nejvyššího soudu je prohra pro několik amerických států a místních vlád, které chtějí dokázat podíl farmaceutických firem na zneužívání léků, napsala agentura Reuters. V minulých dvaceti letech vedlo předávkování k úmrtí půl milionu lidí.

Nejvyšší soud dospěl k závěru, že zákon o narušení veřejného pořádku nelze použít v případech týkajících se výroby, propagace a prodeje receptů na opioidy a že soudce v tomto případě nesprávně rozhodl na základě tohoto zákona.

„Jakkoli je v Oklahomě problém návykovosti na opioidy vážný, zákon o rušení veřejného pořádku není vhodným prostředkem nápravy,“ uvedl soudce James Winchester k rozhodnutí. Zákon, na jehož základě rozhodoval soud nižší instance, se podle Winchestera vztahuje na jednotlivé místní kauzy týkající se kriminální činnosti nebo majetkových deliktů, nikoli na firemní politiku.

Firma J&J ve své reakci uvedla, že sympatizuje s postiženými, ale nejvyšší soud podle ní správně a rozhodně odmítl nesprávný výklad zákona o narušení veřejného pořádku.

Velká krize, velké pokuty

Žaloba v Oklahomě byla první projednávaná z více než 3300 žalob podaných v opioidové krizi proti farmaceutickým firmám, distributorům léků a lékárnám.

Proces v Oklahomě začal předtím, než se letos v červenci tři největší američtí distributoři léků a J&J dohodli na zaplacení 26 miliard dolarů (566 miliard korun) jako urovnání žalob, kterým v této krizi čelí. J&J má podle této dohody za devět let zaplatit pět miliard dolarů, společnosti McKesson, Cardinal Health a AmerisourceBergen mají na zaplacení 21 miliard dolarů (457 miliard korun) osmnáct let.