Johnson & Johnson bagatelizoval nebezpečí závislosti na opioidech. Zaplatí za to Oklahomě 572 milionů dolarů

Johnson & Johnson bagatelizoval nebezpečí závislosti na opioidech (zdroj: ČT24)

Jeden z největších výrobců léků na světě Johnson & Johnson musí zaplatit americkému státu Oklahoma 572 milionů dolarů. Firma podle verdiktu bagatelizovala nebezpečí závislosti na opioidech. Výrobce takové obvinění odmítá. Nejde o první podobný případ, soudy řeší tisíce dalších žalob. Ve Spojených státech denně zemře kvůli závislosti na této látce, která se používá mimo jiné na zmírnění bolesti, až 140 lidí.

První z asi dvou tisíc občanských žalob skončila pro jednoho z největších výrobců léků na světě lépe, než se očekávalo. Musí zaplatit státu Oklahoma necelých 600 milionů dolarů. Žalobce požadoval 17 miliard. „Tato částka na úhradu nároků proti firmě Johnson & Johnson se odvíjí od důkazů a požadavků, které byly předloženy u soudu,“ konstatoval soudce Thad Balkman.

Oklahomská prokuratura obvinila společnost z vedení podvodné kampaně, která prý vedla k vymývání mozků. Podle obžaloby firma hrála roli v jedné z nejhorších krizí ve zdravotnictví v historii a podílela se na vyvolání vlny závislostí na syntetických opioidech. Společnost údajně tlačila na lékaře, aby návykové látky předepisovali i dětem.

„S tímto případem jsme museli vyjít na světlo, nemohli jsme jen tak sedět. V posledních dvaceti letech vzrostlo užívání návykových léků až desetkrát. A patnáctkrát více lidí na předávkování zemřelo. Takže není pochyb o tom, že tyto společnosti věděly, co dělají. Jen nechtěly přijít o zisk,“ uvedl žalobce státu Oklahoma Mike Hunter. 

Firma Johnson & Johnson s rozhodnutím soudu nesouhlasí.  „Soucítíme se všemi, kteří trpí při užívání návykových látek. Ale tato firma nezpůsobila žádnou závislost ve státě Oklahoma nebo kdekoli jinde ve Spojených státech,“ sdělila její právnička Sabrina Strongová.

Primář Petr Popov: Růst závislostí na opioidech pozorujeme i v Evropě (zdroj: ČT24)

Desítky tisíc mrtvých

Podle žaloby firma narušila veřejný pořádek, a to ji podle BBC může v příštích dvaceti nebo třiceti letech stát přes 17 miliard dolarů. Přitom žalobám čelí i další farmaceutické firmy. Kvůli závislosti na opioidech ve Spojených státech denně zemře na 140 lidí.

„Zneužívání opioidů je zákeřná epidemie, která vznikla především kvůli přehnanému předepisování silných opioidů všude v Americe,“ řekl už dříve CBS John Martin z amerického protidrogového úřadu (DEA).

„Farmaceutické firmy jsou orientovány na zisk, takže udělají všechno pro to, aby co nejvíce prodávaly. Ale bez dalších stupňů, včetně lékařů, kteří tyto léky předepisují často neuvážlivě, by tento problém nevznikl,“ potvrzuje primář Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty UK a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Petr Popov.

„Jsou to extrémně účinné léky, což je právě to riziko. Velmi rychle odstraní bolest a navíc mění náladu. Takže lidé, kteří je užívají z jiného důvodu, než je právě tlumení bolesti, si mohou rychle vypěstovat návyk,“ upozornil Popov. Podle něj se nárůst závislostí na opioidech začíná projevovat už i v Evropě.

Podle statistik Národního ústavu zdraví (NIH) zemřelo v roce 2017 na předávkování 70 tisíc Američanů, přitom 47 tisíc z nich kvůli opioidům. Americký prezident Donald Trump v roce 2017 prohlásil situaci za národní krizi veřejného zdraví.