Kvůli tragédii na festivalu v Houstonu padají první žaloby, míří na pořadatele i rapery

Na organizátory hudebního festivalu Astroworld v americkém Houstonu, při němž v pátek v tlačenici přišlo o život osm lidí, přicházejí první žaloby. Jednu z nich podal zraněný účastník Kristian Paredes, který si kromě pořadatele správy areálu stěžuje rovněž na vystupujícího rappera Travise Scotta a jeho speciálního hosta Drakea.

Stěžovatelé v žalobách obviňují pořadatele a umělce ze špatného naplánování akce a následného nebezpečného počínání. Britský bulvární list Daily Mail informoval o stížnosti Kristiana Paredese, který byl v pátek večer mezi zraněnými. Rappeři Scott a Drake podle něj burcovali dav a ve vystoupení pokračovali i poté, co se publikum vymklo kontrole a nastal chaos.

Zranění lidé prosili ochranku o pomoc, ale ta je ignorovala, popisuje v žalobě třiadvacetiletý Paredes z Texasu. Za zranění a úmrtí mladých lidí na koncertu podle něj může „nedbalost, neopatrnost a lehkomyslnost“ žalovaných. Žádá přes milion dolarů (21,8 milionu korun) jako odškodné za zranění, z nichž některá jsou podle něj trvalá, a k uhrazení lékařských výdajů. Jeho právník označil páteční situaci za neomluvitelnou.

Podle agentury AP vznesli žalobu kvůli dění na koncertu i jiní dva návštěvníci. Jednu z nich podal Manuel Souza –⁠ žaluje mimo jiné i Scotta, který byl zároveň spoluorganizátorem festivalu. „Žalovaní koncert nenaplánovali řádně a nevedli ho bezpečným způsobem. Místo toho vědomě ignorovali extrémní rizika (…) a v některých případech aktivně podporovali a podněcovali nebezpečné chování. Jejich hrubá nedbalost způsobila žalobci vážná zranění,“ uvádí se podle stanice CNN v této žalobě. Také Souza žádá odškodné milion dolarů.

Na houstonském stadionu NRG Park v pátek večer utrpělo zranění přes tři sta lidí, třiadvacet z nich skončilo v nemocnici. Podle AP v neděli zůstávalo v péči lékařů třináct zraněných. Zemřelým bylo podle starosty Houstonu Sylvestera Turnera od čtrnácti do sedmadvaceti let, přičemž věk jednoho z nich zatím úřady nemohly potvrdit.

Svědkyně: Areál byl přeplněný

Tlačenice při Scottově koncertu vyplynula z toho, že se dav začal tlačit k pódiu a lidé propadli panice. Ta se stupňovala s rostoucím počtem zraněných, které zdravotníci na místě nezvládali ošetřovat, popsal web BBC News. Na sociálních sítích se objevily záběry z tragické noci, na kterých jsou vidět někteří návštěvníci koncertu v bezvědomí, zatímco na pódiu pokračuje vystoupení.

Koncert byl součástí festivalu Astroworld, jehož prvního dne se podle médií účastnilo na padesát tisíc lidí. Akce měla být dvoudenní, pořadatelé ale po tragédii uvedli, že spolupracují s úřady, a další představení zrušili.

Okolnosti pátečního chaosu vyšetřuje policie. Na případu pracují i detektivové z protidrogového oddělení, jelikož se o víkendu objevily zprávy, že někdo v publiku píchal lidem narkotika. Policie například prověřuje tvrzení, že jednomu z členů ochranky někdo vpíchnul do krku injekci, když se snažil zadržet návštěvníka koncertu. „Při vyšetření upadl do bezvědomí. Podali mu narcan,“ uvedl policejní šéf Troy Finner s odkazem na lékařský přípravek používaný proti předávkování drogami.

Podle zdravotní sestry Medeline Eskinsové, která se koncertu účastnila jako návštěvnice, někteří diváci v pátek natáčeli koncert, zatímco jiní resuscitovali zraněné. Řada fanoušků na pracovníky na pódiu křičela, aby byl koncert přerušen, protože „umírají lidé“. „Nikdo neposlouchal,“ řekla Eskinsová časopisu Rolling Stone. „Rozhodně to bylo přeplněné. Skutečně to bylo šílené,“ dodala a upozornila, že řada zdravotníků nasazených na festivalu byla podle ní nepřipravená na podobnou událost nebo nezkušená.

Scott koncert dokončil, tvrdí ale, že je tragédií zdrcený

Rapper Scott své vystoupení v jednu chvíli přerušil a na záběrech publikovaných na internetu je vidět, jak žádal o pomoc pro někoho v publiku. Svůj páteční koncert ale dokončil. Následně vydal prohlášení, v němž uvádí, že si nedokázal představit, že by se něco takového mohlo stát a že je po smrti mladých fanoušků „absolutně zdrcený“.

Média podotýkají, že Scott byl v posledních letech dvakrát usvědčen z výtržnického nebo bezohledného chování za to, že povzbuzoval fanoušky k neukázněnosti.

U stadionu NRG Park o víkendu vznikl improvizovaný památník obětem s květinami, svíčkami a nejrůznějšími vzkazy. „Ať žijí všichni rageři,“ zněl jeden z nich s odkazem na přezdívku nejoddanějších Scottových fanoušků. Na dalším papírku připevněném na plot areálu podle listu The Washington Post stálo „Rage in Peace“, což je variace na anglické znění fráze odpočívej v pokoji.

Úřady nezveřejnily jména obětí páteční tragédie, jejich příběhy ale začaly vycházet najevo skrze příspěvky na sociálních sítích a rozhovory pozůstalých s médii. Z koncertu v Houstonu se nevrátil například jedenadvacetiletý student inženýrství Franco Patino, který se podle výpovědi otce snažil skrze svá studia najít způsob, jak pomoci své matce znovu chodit po těžké autonehodě. Další ze zemřelých je podle BBC News šestnáctiletá Brianna Rodriguezová, jejíž rodina ji označila za vášnivou tanečnici, která se „protančila k nebeským branám“.

Vzpomínková akce na zesnulé během koncertu v Houstonu
Zdroj: Nathan Frandino/Reuters