Izraelský parlament schválil rozpočet, zažehnal tak hrozbu předčasných voleb

Izraelský parlament ve čtvrtek časně ráno schválil rozpočet na letošní rok a prozatím tak zabránil konání dalších předčasných voleb, napsala agentura DPA. Je to poprvé od roku 2018, co se vládě podařilo prosadit plán na hospodaření státu. Hlasování se považuje za zásadní test vlády premiéra Naftaliho Bennetta a bude pokračovat i během dne, kdy se bude rozhodovat o prováděcím zákonu a rozpočtu na příští rok.

„Jde o svátek pro stát Izrael,“ napsal na Twitteru premiér Naftali Bennett. „Po letech chaosu jsme sestavili vládu, zvítězili nad variantou (koronaviru) delta a nyní jsme díky bohu schválili rozpočet pro Izrael,“ uvedl také.

Izrael dosud fungoval podle rozpočtu, který vychází z údajů z roku 2019, což ale ekonomové považují za brzdu hospodářského růstu. Letošní rozpočet má hodnotu 609 miliard šekelů (4,3 bilionu korun).

Pokud by poslanci rozpočtový balík neratifikovali do 14. listopadu, automaticky by to znamenalo rozpuštění parlamentu a o devadesát dnů později by se musely konat předčasné volby. Právě neschopnost dohodnout se na rozpočtu vedla loni k pádu minulé vlády a letošním březnovým volbám. Byly čtvrté za minulé dva roky a vítězný Likud expremiéra Benjamina Netanjahua po nich nedokázal sestavit kabinet s parlamentní většinou.

Od léta je v Izraeli u moci nesourodá vládní koalice premiéra Bennetta, v níž je zastoupeno celkem osm stran z různých částí politického spektra, vůbec poprvé i arabské politické uskupení.

Rozpočet podpořilo 61 poslanců ze 120. Izraelský parlament plán hospodaření státu naposledy schválil v březnu 2018. Deník The Jerusalem Post na svých internetových stránkách napsal, že po ranním hlasování šli zákonodárci na několik hodin spát, pak je čeká hlasování o dalším zákonu a později ještě o rozpočtu ve výši 573 miliard šekelů na rok 2022.

Jeho součástí je mnohamiliardový balík, který má být v příštích pěti letech použit pro zvýšení životní úrovně arabské komunity, což byla jedna z podmínek, jež žádala koaliční arabská strana za podporu při hlasování. 

Rozpočet rovněž počítá se zvýšením některých daní pro ultraortodoxní komunitu, jejíž strany jsou nyní v opozici.

Závěrečné hlasování se odehraje zřejmě v pátek

Izraelská média upozorňují, že opozice podala k návrhu rozpočtu na rok 2022 množství námitek, takže se čeká dlouhá debata, která potrvá přinejmenším do pozdního večera. Většina médií pak očekává, že se závěrečné hlasování odehraje časně ráno v pátek. Vláda byla v podobné situaci i při debatě k letošnímu rozpočtu a všechna hlasování o výhradách vyhrála.

Odhaduje se, že k prosazení celého rozpočtového balíku se bude hlasovat až 780krát a Bennett předpověděl, že skóre bude 780:0 pro vládu. Před zahájením čtvrtečního hlasování řekl z pódia, že prosadit rozpočet je „nejdůležitější chvíle od vzniku této vlády“. S odkazem na vládnutí svého předchůdce Netanjahua dodal, že vláda připravila rozpočtový návrh „po třech a půl letech chaosu, chybného řízení a ochromení, kdy byla země nástrojem soukromé hry a kdy se konaly čtyři volební kampaně, jež nikam nevedly“.