Dnešní USA připomínají mírou kriminality přelom 80. a 90. let, tvrdí washingtonský usedlík

Události: Ve Spojených státech roste počet násilných činů a vražd (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech rychle roste počet násilných činů a vražd. Podle policie je jich letos asi o deset procent víc než loni. Situace se výrazně zhoršila i v hlavním městě Washingtonu, kde od začátku roku policie vyšetřuje na 180 vražd. Metropole má přitom jen 700 tisíc obyvatel.

Larry Calhoun je přes den manažerem v maloobchodu a přes noc se věnuje poslouchání komunikace na frekvencích policie, hasičů a záchranářů. Nejvíc násilí se odehrává právě během víkendových nocí.

Na Twitteru pak Calhoun okamžitě informuje o dění v hlavním městě. Je rychlý a věnuje se i případům, které nejsou pro lokální televize zajímavé. Jeho profil DC Realtime News sleduje přes sedmadvacet tisíc lidí. Místní chtějí vědět, co se v jejich okolí děje v době, kdy policejní náčelník vystupuje s pro ně nesrozumitelnými prohlášeními.

Calhounovi je osmatřicet a nárůst případů vražd mu připomíná přelom 80. a 90. let, kdy se na ulice amerických měst dostala nová droga – crack.

„Když jsme vyrůstali, tak se tady střílelo každou noc. Jako dítě jsem hrál na hřišti americký fotbal a z projíždějícího auta někdo začal střílet. To jsem zažil dvakrát,“ vypráví.

Svědci nápomocni často nejsou

Hlavní město Spojených států má sedm set tisíc obyvatel, v celé metropolitní oblasti od Washingtonu do nedalekého Baltimoru žije na deset milionů lidí. Letos se tam odehrálo přes pět set vražd. Jen během jedné víkendové noci bylo v hlavním městě hlášeno sedm případů střelby s mrtvými a zraněnými.

Velká část případů zůstává kvůli mlčení svědků nevyřešena. Zná to i Calhoun. Loni v létě ho zasáhla střela z poloautomatické pušky, když jel dopoledne autem do práce.

„Policisté si myslí, že jsem byl ve špatnou chvíli na špatném místě. Nebyl žádný důvod, proč bych se měl stát terčem útoku. Vedle silnice stála skupina lidí a na ně asi střelec mířil,“ řekl.

Střela prošla dveřmi a vážně mu poranila loket. Po operacích a roční rehabilitaci se ruce téměř plně vrátila hybnost. Střelec je dál neznámý. Larry Calhoun je ale rád, že vůbec přežil. Mnoho lidí ve stejné situaci takové štěstí nemělo.