Turecká opozice spojuje síly s cílem sesadit ve volbách vládní AKP a prezidenta Erdogana

Události: Turecká opozice chce sesadit prezidenta Erdogana (zdroj: ČT24)

Bezprecedentní vývoj na turecké politické scéně. Strany opozice intenzivněji spolupracují, aby ve volbách společně porazily vládní AKP a prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a vrátily zemi k parlamentnímu systému a posílily demokracii. Vládní AKP ztrácí podporu voličů, hlavně kvůli špatné ekonomické situaci země.

Uprostřed Ankary se rozpadá pomník velkolepých ambicí. Zábavní park v přepočtu za osmnáct miliard korun otevřela předloni radnice vedená AKP. „Je to nelegální stavba porušující podmínky, které s pozemkem po jeho věnování národu stanovil Mustafa Kemal Atatürk,“ uvedla prezidentka ankarské komory architektů Tezcan Karakuşová Candanová.

Kvůli nezájmu veřejnosti areál už po roce zavřel. Krátce poté, co AKP v komunálních volbách prohrála se sjednocenou opozicí. Prezident Erdogan lunapark po otevření nazval symbolem hrdosti. Podle kritiků je to naopak symbol plýtvání, nepotismu a autoritářství za jeho vlády.

Změnu slibuje opozice. Co se podařilo na místní úrovni, chce zopakovat během prezidentských a parlamentních voleb, nejpozději za dva roky. „V Turecku není žádný prezidentský systém. Je to svévole jednoho muže. Vláda se pohybuje mimo ústavu a právo,“ řekl poslanec opoziční strany DEVA Mustafa Yeneroğlu.

Spolupráce opozice není bezproblémová

Yeneroğlu byl ještě před dvěma lety vlivný člen AKP. Teď koordinuje jednání šestice opozičních stran napříč politickým spektrem. Do konce roku chtějí mít na stole seznam společných principů. „Znovuzavedení parlamentního systému je motto zahrnující mnoho aspektů, které v Turecku posílí demokracii,“ prohlásil Yeneroğlu.

Spolupráce ale není bez problémů. Jednání jsou, aspoň prozatím, bez druhé největší opoziční strany – prokurdské HDP. Té vadí, že nacionalisté zastoupení v opozici odmítají řešit kurdskou otázku. „Jsme otevřeni partnerství ohledně prezidentských voleb, musíme ale s ostatními předem probrat naše požadavky,“ uvedl poslanec opoziční HDP Saruhan Oluç.

AKP opozici osočuje z reakcionářství. Prezidentský systém podle ní přinesl stabilitu. S tím podle průzkumů nesouhlasí stále víc voličů. Kritici doufají, že vláda jednoho muže skončí podobně jako lunapark.