Krétu znovu zasáhlo silné zemětřesení, média hlásí škody na budovách

Největší řecký ostrov Krétu v úterý krátce před polednem zasáhlo silné zemětřesení o síle 6,2 stupně. Mezi obyvateli vyvolalo paniku a způsobilo menší škody na budovách, uvedla místní média. Na konci září zemětřesení způsobilo smrt jednoho stavebního dělníka a zranění nejméně 11 dalších lidí, dodala agentura AP.

„Zemětřesení bylo cítit na celém ostrově a vyvolalo obavy, protože stále cítíme dozvuky toho předchozího (ze září),“ uvedl zástupce šéfa krétského regionu Jannis Leondarakis. Kvůli otřesu vyběhlo do ulic mnoho lidí a některé obce hlásí menší škody na budovách.

Ohnisko zemětřesení se nacházelo v moři, zhruba 24 kilometrů od krétského pobřeží. Hlavní otřes pocítili obyvatelé i dalších ostrovů v oblasti. Po něm následovaly otřesy o síle až 4,6 stupně.

Řecko leží na seismicky citlivém místě

Krétu zasáhlo silné zemětřesení 27. září. Při něm zemřel stavební dělník, který pracoval na opravě kostela v krétském vnitrozemí. Stovky lidí stále zůstávají kvůli zářijovému zemětřesení mimo domov, úřady je ubytovaly v hotelích a stanových táborech.

Řecko protíná několik významných zlomů zemské kůry a zemětřesení tam proto nejsou ničím neobvyklým. Většinou se obejdou bez obětí.

Oběti si ale vyžádalo zemětřesení o síle sedmi stupňů loni 30. října, kdy na řeckém ostrově Samos přišli o život dva lidé. V západním Turecku si toto zemětřesení vyžádalo 114 mrtvých a více než tisícovku zraněných.

Události: Krétu zasáhlo silné zemětřesení (zdroj: ČT24)