Nový Bundestag je nejrozmanitější v historii. Více než desetina poslanců má migrační kořeny

Německo má za sebou volby do Spolkového sněmu. Kromě toho, že Bundestag opět nabobtná a bude největší v historii, když v něm zasedne 735 poslanců, bude také nejrozmanitějším parlamentem v německých dějinách, všímá si Deutsche Welle, podle nějž nové složení sněmu více odráží složení tamní společnosti.

Průzkum platformy Mediendienst Integration ukázal, že minimálně 83 poslanců v novém Bundestagu má imigrační historii – buď oni sami, nebo alespoň jeden z jejich rodičů jsou přistěhovalci. V celé německé společnosti má takové kořeny čtvrtina obyvatel. „Máme více politiků s africkými a tureckými kořeny,“ popisuje Deniz Nergizová, ředitelka Federální rady pro imigraci a integraci.

Přes jedenáct procent nových poslanců pochází z komunit imigrantů – je to o tři procentní body více než v minulém sněmu. Největší zastoupení zákonodárců s migračním pozadím má v Bundestagu Die Linke (Levice) – jde o téměř třetinu jejích poslanců. Naopak nejméně – ani ne pět procent – jich je v CDU/CSU.

Liberálové z FDP mají přes pět procent poslanců s přistěhovaleckou historií a sedm procent takových zákonodárců zastupuje v Bundestagu Alternativu pro Německo. V případě vítězných sociálních demokratů jde o sedmnáct procent poslanců. „Je to součást trendu, všechny strany se musejí otevřít. Ještě nejsme tam, kdy bychom být měli, ale strany už tomu rozumějí,“ konstatuje Nergizová.

Jedním z nejmladších zákonodárců nového Bundestagu je Armand Zorn, zvolený za SPD. Narodil se v Kamerunu a do Německa se jeho rodina přistěhovala, když mu bylo dvanáct let. Dle svých slov má Zorn důvěru v budoucnost. Nejrozmanitější sněm v historii podle něj ukazuje, že nezáleží, odkud člověk pochází, ale kam směřuje.

„Během kampaně se mi líbilo, že nešlo o barvu kůže, vše se netočilo kolem toho, že jsem černoch. Šlo o mou osobnost, o mou expertizu na poli digitalizace, byznysu a financí,“ cituje Zorna Deutsche Welle.

„Nová generace má oproti první či druhé generaci migrantů mnoho výhod,“ shrnuje Nerzigová a poukazuje například na to, jak důležité je projít německým vzdělávacím systémem. Lidem s přistěhovaleckým pozadím to pomáhá v jejich kariéře, vysvětluje.