Tunisko bude mít poprvé premiérku, prezident jmenoval Nadžlu Búdinovou

Tuniský prezident Kaís Saíd jmenoval novou premiérkou Nadžlu Búdinovou a pověřil ji sestavením vlády, informuje agentura AFP. V čele kabinetu severoafrické země tak vůbec poprvé stane žena. Nová vláda vyvstává po letní krizi, kdy prezident v červenci pozastavil činnost parlamentu, odvolal premiéra a ujal se řízení exekutivy, což kritici hlavy státu označili za puč.

Prezidentská kancelář v prohlášení uvedla, že Nadžla Búdinová byla „pověřena sestavením vlády v co nejbližším termínu“.

Agentura Reuters označuje Búdinovou za málo známou inženýrku, která působí v akademickém prostředí a spolupracovala se Světovou bankou. S politikou má však jen málo zkušeností. Do funkce nastupuje v době politické krize, kdy mezi Tunisany panují obavy o zachování svobod vydobytých během revoluce v roce 2011.

Ve videu zveřejněném on-line prezident Saíd uvedl, že jmenování Búdinové poctí tuniské ženy, a požádal ji o rychlé sestavení vlády, protože „jsme ztratili spoustu času“. Dodal, že nová vláda by měla reagovat na požadavky Tunisanů ve všech oblastech, včetně zdravotnictví, dopravy a školství.

Prezident v posledních týdnech čelil rostoucímu tlaku doma i v zahraničí, aby nový kabinet jmenoval. Minulý týden přitom v rozporu s ústavou prohlásil, že může vládnout převážně dekrety a že vláda bude odpovědná prezidentovi, který tak může ministry vybírat nebo odvolávat sám. Role premiéra tedy bude méně důležitá než v předchozích administrativách.