František ukončil návštěvu Slovenska, na mši do Šaštína za ním dorazilo přes 50 tisíc lidí

K dialogu a solidárnosti vyzval věřící papež František v kázání na mši v Šaštíně. Obřadu u příležitosti svátku slovenské patronky Panny Marie Sedmibolestné, kterým vyvrcholila jeho čtyřdenní návštěva země, se zúčastnilo přes padesát tisíc lidí. Krátce před druhou hodinou odpoledne odletěl František zpátky do Říma.

Dnešní Slovensko podle papeže potřebuje proroky, kteří svým životem ukážou krásu evangelia a nastolí dialog. „Nejde o to, abychom byli k světu nepřátelští, ale abychom byli lidmi, kteří začínají dialog, když vidí odlišné postoje, kteří šíří příjemnou vůni solidárnosti tam, kde často převládají osobní a kolektivní formy sobectví, kteří chrání a zachovávají život tam, kde se uplatňuje logika smrti,“ uvedl papež.

František také zdůraznil, že víra pobízí lidi, aby byli solidární s těmi, kdo jsou v nouzi. „Nezapomeňme na to, že nesmíme redukovat víru na cukr, který oslazuje život,“ řekl papež na mši, na kterou přijeli i vrcholní politici země.

Kříž na pódiu pro papeže a biskupy byl vyroben z trámů ze střechy kostela v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, který v červnu poničilo tornádo.

Řádové sestry během mše svaté sloužené papežem Františkem
Zdroj: David Cerny/Reuters

Za Františkem přijelo přes 50 tisíc lidí

Po příjezdu na místo bohoslužby v Šaštíně se František z papamobilu zdravil se shromážděným davem, který tleskal a mával vlajkami. Vůz několikrát zastavil, aby papež mohl požehnat malým dětem. Jejich rodiče je podávali členům ochranky a ti děti zdvihli k Františkovým rukám.

Někteří poutníci dorazili do areálu nedaleko baziliky v Šaštíně už v noci, většina z nich ale začala přicházet až kolem páté hodiny ráno a na příjezdových cestách se tvořily kolony. Dlouhé fronty vznikaly také u ověřování registrací spojeného s bezpečnostní kontrolou. Organizátoři proto prodloužili vstup do jednotlivých sektorů pro veřejnost o hodinu až do 9:00. Podle Konference biskupů Slovenska se mše svaté účastnilo přes padesát tisíc lidí.

Události: Mší v Šaštíně papež František ukončil návštěvu Slovenska (zdroj: ČT24)

Organizátoři mše původně počítali s účastí až 350 tisíc lidí. Kvůli koronavirové infekci se ale zájemci museli předem registrovat a vstupenku mohli nejprve získat jen plně očkovaní proti covidu-19. Minulý týden malou část kapacity pořadatelé vyčlenili pro zájemce, kteří se prokážou pouze negativním koronavirovým testem nebo potvrzením o prodělání covidu-19. Šaštínské mše se účastnili také poutníci z Česka, například z Brna, Opavy nebo Strážnice.

Teolog a kněz Miloš Lichner přiznává, že účast mohly poznamenat i Františkovy postoje, které se části věřících zdají příliš progresivní. „Máme i skupiny věřících, které by rády, aby Svatý otec řekl to, co chtějí slyšet. Svatý otec nebude tancovat, jak my chceme pískat. Jasně nám říká, co znamená být křesťanem v 21. století,“ zdůrazňuje.

Poutníci v Šaštíně
Zdroj: David Cerny/Reuters

Čaputová vyprovodila Františka k letadlu

Po skončení mše se František přesunul do Bratislavy. U cesty k letišti stály desítky věřících, kteří doufali, že ještě naposledy hlavu katolické církve zahlédnou, popsal server Sme.sk.

Na se s ním rozloučila stejná delegace, která ho v neděli vítala, tedy prezidentka Zuzana Čaputová, předseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger. S prezidentkou papež před odletem ještě krátce promluvil v letištním salonku. Čaputová jej pak doprovodila po červeném koberci až k letadlu.

„Na Slovensku není obvyklé, aby zahraniční návštěvu vítalo přímo na letištní ploše tak široké zastoupení vedoucích představitelů státu a pak se s ní i loučilo. Ale toto je výjimečná věc, protože hlava katolické církve se na Slovensko vrátila po osmnácti letech,“ podotýká zpravodaj ČT Petr Obrovský.

Slovanský papež

Během návštěvy Slovenska se papež setkal kromě jiného s představiteli církve, na schůzce se zástupci židovské komunity odsoudil antisemitismus, před zástupci politického a společenského života vybídl k solidaritě. Na východním Slovensku se zúčastnil liturgie, zavítal na romské sídliště Luník IX a také na setkání s mládeží.

S Františkem se na Slovensku setkal i arcibiskup pražský Dominik Duka a při této příležitosti mu předal sošku svaté Ludmily. „Předpokládala se i návštěva České republiky, kde se měli setkat s papežem patriarchové, ale situace kolem covidu a další okolnosti to změnily,“ připomněl arcibiskup.

Vřelé přijetí papeže mu připomnělo poslední návštěvu Jana Pavla II. v Košicích. Proto prý Františkovi řekl, že je teď i „slovanským a slovenským papežem“.

Události, komentáře: Dominik Duka k návštěvě papeže Františka na Slovensku (zdroj: ČT24)