Kalifornie míří k volebním urnám, guvernér Newsom čelí odvolání

Události: Kalifornské referendum o guvernérovi (zdroj: ČT24)

V nejlidnatějším americkém státě vrcholí kampaň před referendem o odvolání guvernéra. Voliči v Kalifornii v úterý rozhodují o tom, zda v čele regionální vlády zůstane demokrat Gavin Newsom, nebo zda jeho úřadování skončí po necelých třech letech. Nejnovější průzkumy pro Newsoma vyznívají příznivě. Podporuje jej i americký prezident Joe Biden. Deník The New York Times si všímá, že republikánský tábor podobně jako při loňských celostátních volbách znovu šíří nepodložená tvrzení o podvádění při volbách. Odvolávání politiků občany je součástí legislativy některých států USA již přes sto let.

Politický proces, který se aktuálně v Kalifornii chýlí ke konci, je známý jako „odvolací volby“. Procedura, která umožňuje odvolat zvoleného úředníka přímým hlasováním ještě před skončením jeho volebního období, by tak z Newsoma mohla udělat třetího guvernéra státu v historii USA, který byl sesazen z vůle lidu.

Organizátoři petic za guvernérův konec v čele Kalifornie původně svoji snahu spojovali s Newsomovými kroky kolem imigrace nebo kriminality. Ústředním tématem se záhy ovšem stala pandemie covidu-19 a relativně přísná karanténní opatření, která západoamerický stát zavedl.

Petice byla schválena v červnu 2020. Původní lhůta na sběr podpisů byla stanovena na listopad, ale kvůli epidemiologickým opatřením se prodloužila o čtyři měsíce, což zásadně změnilo situaci. Největší nárůst signatářů organizátoři zaznamenali na konci roku 2020 poté, co se objevily fotografie Newsoma bez roušky na večeři v luxusní restauraci The French Laundry. V té době guvernér radil všem Kaliforňanům, aby zůstávali doma a nosili všude ochranu dýchacích cest. 

Přesto, že je ve státě se zhruba čtyřiceti miliony obyvatel dvakrát tolik registrovaných demokratů než republikánů, průzkumy v létě svědčily o reálném ohrožení Newsomovy pozice. V posledních týdnech se ale čísla vyvíjejí jasně v guvernérův prospěch. Podle průměru vytvářeného analytickým webem FiveThirtyEight měl Newsom na konci minulého týdne podporu asi 56 procent voličů, zatímco pro jeho odvolání bylo necelých 42 procent.

Kdo stojí proti Newsomovi

Ambice vést Kalifornii, která je pátým nejbohatším státem na světě podle HDP, má 46 kandidátů. Největší pozornost přitahuje republikán Larry Elder, který roky působil jako rozhlasový komentátor a je známou osobností kalifornské konzervativní scény.

Elder je také jedním z těch, kdo v posledních dnech podkopávají důvěru ve výsledky voleb tvrzeními o podvodech. „Budou podvádět, to víme,“ obvinil minulý týden tábor guvernéra s tím, že má tým právníků připravený začít podávat žaloby. Republikánům naklonění komentátoři televize Fox News Tomi Lahrenová a Tucker Carlson zase naznačovali, že guvernér Newsom může uspět jenom v případě, že použije nekalých prostředků.

Republikánský kandidát na guvernéra Kalifornie Larry Elder
Zdroj: Mike Blake/Reuters

Výroky připomínají situaci kolem loňských prezidentských voleb, kdy tehdejší republikánský prezident Donald Trump a jeho spojenci předem vykreslovali hlasování jako zmanipulované. Trump pak odmítl svou porážku uznat, ačkoli úřady ani soudy neodhalily žádné rozsáhlé nesrovnalosti. Nyní v souvislosti s kalifornským referendem exprezident uvádí, že půjde o „zmanipulované volby“.

„Toto rychlé osvojení nepravdivých obvinění dokládá, jak u pravice sílí instinkt tvrdit, že jakékoli prohrané volby nebo jakákoli probíhající bitva, která by mohla skončit porážkou, musí být poznamenány podvody,“ píše deník The New York Times.

Jak často se odvolává a co je k tomu potřeba

„Od začátku pandemie se američtí voliči pokusili odvolat čtrnáct guvernérů“, řekl pro The Washington Post vedoucí pracovník Institutu pro reformu vlády Hugha L. Careyho na Wagner College Joshua Spivak.

Aby se návrh na odvolání dostal až do stadia hlasování u volebních uren, musí političtí kritici podat petici, ve které uvedou své stížnosti. Zároveň je důležité shromáždit dostatek podpisů, které by odvolání do uzávěrky podpořily. Signatáři mají potom třicetidenní lhůtu, v níž mohou svůj podpis stáhnout.

Právě počet lidí, kteří iniciativu sesazení daného politika podpoří, je ve vyhlášení odvolacích voleb klíčový. „Většina těchto snah selhává, protože organizátoři nejsou schopni shromáždit požadovaný počet podpisů do daného termínu. To je obtížný úkol i v běžné době, který se s probíhající pandemií ještě ztěžuje,“ doplnil Spivak.

V Kalifornii je počet požadovaných podpisů nejméně dvanáct procent z celkového počtu odevzdaných hlasů v předchozích volbách. Některé státy však vyžadují i dvacet procent a více. Samotného Newsoma se Kaliforňané pokusili odvolat už šestkrát od jeho nástupu do úřadu v roce 2019. Na současné petici se sešlo skoro 1,7 milionu podpisů, tedy o asi 100 tisíc více, než bylo potřeba.

Jak odvolací volby fungují

Odvolacích voleb se může zúčastnit každý oprávněný volič v Kalifornii. Na hlasovacím lístku jsou připraveny dvě otázky. Voliči budou nejprve odpovídat, zda by měl být Newsom odvolán z funkce. Ve druhé otázce si pak mohou vybrat jméno jednoho z kandidátů, kteří ho chtějí nahradit.

Pokud více než padesát procent hlasujících vybere u první otázky „ano“, Newsom bude sesazen. Kandidát, který získal nejvyšší počet hlasů v otázce číslo dva, převezme řízení až do konce současného volebního období. To končí 2. ledna 2023. Stane se tak i v případě, pokud vítěz získá jen zlomek hlasů oproti původnímu počtu, které v roce 2018 získal Newsom. Jestli se voliči vysloví proti odvolání Newsoma, zůstane ve funkci a výsledky druhé otázky budou irelevantní.

Voliči mohou vyplnit jen jednu část volebního lístku. Náhradu za Newsoma si mohou vybrat i v případě, že budou hlasovat pro jeho setrvání v úřadu.

Výsledky nebudou známé dříve než v noci na středu místního času. Agentura AP upozorňuje, že po uzavření volebních místností by mohl následovat podobný vývoj jako při loňském hlasování, kdy Bidenovo vítězství vyšlo najevo až po několika dnech sčítání hlasů.

„Většina kalifornských demokratů volí korespondenčně, zatímco republikáni se přiklání k osobnímu hlasování a jejich hlasy se sčítají rychleji. Takže ať budou v úterý večer výsledky jakékoli, s postupem sčítání budou pravděpodobně lepší a lepší pro demokraty,“ uvádí AP. Včas odeslané hlasy budou volební činitelé přijímat i v týdnu po hlavním termínu voleb.

Co je ve hře pro americkou politiku

Prezident Joe Biden a viceprezidentka Kamala Harrisová se do Kalifornie vydali s kampaní na podporu Newsoma. Ztráta současného guvernéra by mohla mít závažné důsledky pro demokraty v celé zemi, zejména pak pro jejich kontrolu nad Senátem USA.

V současnosti jsou totiž síly v americkém senátu rozděleny rovnoměrně mezi demokraty a republikány v poměru 50 na 50 s mírnou převahou demokratů, kteří mohou využít hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové. Nejstarší senátorkou USA je právě zástupkyně Kalifornie Dianne Feinsteinová. Ta své místo zastává od roku 1992 a zdravotní stav této osmaosmdesátileté političky je pod stále větším drobnohledem. Sama v březnu uvedla, že pokud jí to kondice dovolí, hodlá si odsedět zbytek svého současného funkčního období až do roku 2025.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud by ale Feinsteinová odešla z úřadu předčasně, bude se hledat její náhrada. A tu bude určovat právě guvernér Kalifornie. V případě, že by Newsoma nahradil republikánský politik, volné místo v senátu by s největší pravděpodobností obsadil také někdo z republikánského tábora. Křehká převaha by se tak přehoupla a prosazování demokratické agendy Joea Bidena by mohlo být ohroženo.

Historie odvolávaní v USA i v Evropě

Odvolání bylo spolu s lidovou iniciativou a referendem zavedeno v jednotlivých státech USA na počátku 20. století během období americké historie, kterému se říká Progresivní éra. Jeho důvodem byla zejména snaha dát americkým voličům možnost potlačit moc, kterou nad politiky měli velcí podnikatelé. Kořeny má tato iniciativa už ve starověké aténské demokracii.

Jako první možnost odvolat své volené zástupce přijal v roce 1908 Oregon. V roce 1911 jej následovala právě Kalifornie. Právo na odvolání se netýká zvolených federálních úředníků. Tato možnost byla zvažována při vypracování americké ústavy v roce 1787, ale nakonec nebyla zahrnuta do její konečné verze. Některé ústavy jednotlivých států uvádí právo občanů odvolat své členy Kongresu Spojených států, ale Nejvyšší soud USA dosud nerozhodl, zda je tento akt legální na federální úrovni.

Dnes umožňuje odvolat držitele veřejné funkce jednačtyřicet amerických států. Pouze Arizona, Nevada a Montana umožňují odvolání všech funkcionářů, i těch nevolených. Kalifornie se řadí mezi jedenáct států, kde se odvolat dají všichni volení veřejní činitelé.

Při posledních odvolacích volbách týkajících se guvernéra se takto v roce 2003 dostal do čela Kalifornie herec a někdejší kulturista Arnold Schwarzenegger. Ten nahradil demokrata Graye Davise, a byl tak součástí prvního úspěšného odvolání amerického guvernéra od roku 1921, kdy hlavu své regionální vlády takto sesadila Severní Dakota.

V Evropě je tento prvek přímé demokracie využíván spíše na nižších než celostátních úrovních například v německém Bavorsku nebo v šesti kantonech Švýcarska.