Starosta Benátek plánuje zpoplatnit vstup do města

Události: Turisté asi budou platit vstup do Benátek (zdroj: ČT24)

Italské Benátky se oficiálně pyšní zrestaurovaným mostem Rialto. Práce na jedné z tamních nejslavnějších památek trvaly několik let a stály zhruba pět milionů eur. Během slavnostního ceremoniálu převzal most benátský starosta. Ten mimo jiné prosazuje, aby v budoucnu turisté za vstup do Benátek platili.

Slavný most připomíná bránu do města na vodě. Brzy ale může jít o bránu mýtnou. Zájem turistů o Benátky je stále tak obrovský, že tamní starosta chce vstup do města zpoplatnit a regulovat. „Vůbec poprvé bude někde na světě nezbytné si návštěvu města předem zarezervovat,“ uvedl starosta Luigi Brugnaro.

Časy, kdy Benátky kvůli pandemii covidu zely prázdnotou, jsou pryč. Začátkem srpna úřady napočítaly skoro 150 tisíc turistů natěsnaných v historických uličkách za jediný den. Počty jsou přesné i díky 468 kamerám a optickým senzorům, které sledují lidi téměř na každém kroku. Do budoucna chtějí úřady znát počet návštěvníků na každý den předem. Za návštěvu mají turisté platit v přepočtu od 75 do 250 korun za den, podle ročního období.

Opatření má vstoupit v platnost někdy mezi příštím létem a rokem 2023. Týkat se má pouze těch, kdo přijedou do Benátek na jediný den a ve městě nepřespí.