Americké Tennessee dosáhne na federální pomoc. Při záplavách tam zemřelo 18 lidí

Tennessee, které o víkendu postihly rekordní srážky a bleskové záplavy, dosáhne na federální pomoc. Umožnil to Bílý dům, když v tomto státě vyhlásil velkou katastrofu. Přírodní pohroma si vyžádala osmnáct mrtvých a poničila stovky domů.

Prezident Joe Biden nařídil federální pomoc na podporu záchranného úsilí místních úřadů. Krok zpřístupní prostředky lidem v okrese Humphreys, který srážky postihly nejvíce. „Podle meteorologů za 24 hodin napršelo 43 centimetrů srážek, což je o osm centimetrů víc, než byl původně platný rekord pro celý stát Tennessee,“ popisuje zpravodaj ČT v USA David Miřejovský.

Záchranářské týmy se cvičenými psy v pondělí pokračovaly v prohledávání zničených domů a hromad sutin. Podle úřadů živel zcela zničil pětadvacet domů a stovky dalších poškodil tak, že jsou neobyvatelné. Nejvíce zasaženo bylo město Waverly západně od Nashvillu. „Škody se stále ještě nepodařilo vyčíslit, výše ale neustále narůstá,“ doplňuje Miřejovský.

Policisté a záchranáři pátrají už pouze po třech pohřešovaných. Původně úřady hledaly padesát lidí, většinu se ale již podařilo v pořádku nalézt. Snížil se také oficiální počet mrtvých – úřady původně hovořily o dvaadvaceti obětech, bilanci ale revidovaly na osmnáct. Podle šéfa místní policie Granta Gillespieho se ukázalo, že mezi oběti byli původně zahrnuti i někteří lidé, kteří v době záplav zemřeli z jiných příčin.

Centrální oblast státu na jihu USA v noci na sobotu zasáhly silné deště, které místní meteorologické služby označily za „historické“. Voda zaplavila ulice, odnášela automobily a těžce poškodila budovy. Na některých místech déšť přerušil dodávky elektřiny a provoz mobilních sítí. Záplavy postihly kromě Humpreys také okresy Dickson, Hickman a Houston.