Ve Spojených státech ubývá bělochů a venkov se vylidňuje, ukazuje sčítání lidu

Události: Podle sčítání lidu roste populace USA pomaleji (zdroj: ČT24)

Spojené státy mají už přes 331 milionů obyvatel. V zemi se každých osm vteřin narodí další dítě. Loňské sčítání lidu ale ukazuje, že populace roste nejpomaleji od velké krize před devadesáti lety. Lidé míří do velkých měst a venkov se vylidňuje. To vše může ovlivnit i volební výsledky.

V posledních deseti letech je evidentní zpomalení populačního růstu. Tři státy – Západní Virginie, Mississippi a Illinois – společně s Portorikem zaznamenaly dokonce pokles počtu obyvatel, uvedl demograf Marc Perry ze Statistického úřadu USA.

Američané se stále více přesouvají na jih a západ země na úkor středozápadu a severovýchodu USA, kde obyvatel ubývá. Téměř veškerý nárůst populace za posledních deset let vykazovala města nebo jejich okolí. Asi v osmdesáti procentech všech městských oblastí vzrostl počet obyvatel, povětšinou v důsledku toho, že se do nich stěhovali lidé z venkovských okresů.

Sčítání ukázalo, že ve Spojených státech procentuálně ubývá bělochů, byť stále tvoří většinu společnosti. Přestalo to však platit v nejlidnatější Kalifornii, kde se za poslední desetiletí stali největším etnikem Hispánci. Ti patří k těm, kteří nejrychleji přibývají, podobně jako Asiaté a míšenci.

Data ze sčítání lidu USA v roce 2020
Zdroj: ČT24/U. S: Census Bureau

Podle některých demografů se bělošská populace zřejmě nezmenšuje, její úbytek ve statistikách ale přičítají tomu, že se další lidé hlásí k několika etnikům. Počet lidí, kteří ve formulářích uvedli příslušnost ke dvěma či více etnikům, se za deset let ztrojnásobil.

Vliv na volby

Výsledky sčítání obyvatelstva mají dopad i na americkou politiku. Jednotlivé státy totiž mají ve Sněmovně reprezentantů počet zástupců určen počtem lidí, kteří v nich žijí. Každých deset let se proto mandáty mírně změní, což může silně ovlivnit i rozložení sil mezi demokraty a republikány.

Právě teď drží Demokratická strana v této komoře Kongresu těsnou většinu. Na základě loňského sčítání ovšem získají státy, které jsou považovány za základny Republikánské strany, jako je Florida, Texas a další, křesla ve Sněmovně navíc. Naopak sedm států, včetně demokratických bašt, jako je New York nebo Kalifornie, zas o mandáty přijdou.

Data o vývoji populace naznačují, že se nenaplní předpovědi o brzkém úbytku obyvatelstva v celé zemi. Spojené státy mají naopak dál populačně růst. V šedesátých letech 21. století má podle předpokladů počet obyvatel USA překonat hranici 400 milionů.