Kvůli požárům na jihu Francie byly evakuovány tisíce lidí

Lesy na jihovýchodě Francie zachvátil požár. S hašením pomáhá i letectvo (zdroj: EBU)

Asi 5000 hektarů půdy na jihu Francie zasáhl lesní požár, který se rozhořel nedaleko přímořského letoviska Saint-Tropez. Živel si vynutil evakuaci tisíců lidí a poškodil nejméně desítky domů, jeho hašení výrazně ztěžoval silný vítr v kombinaci s vysokými teplotami. První plameny se objevily v pondělí večer, bojují s nimi stovky hasičů, napsala agentura AFP.

„Tisíce lidí byly z preventivních důvodů evakuovány, nejsou žádné oběti. S ohněm, který je stále velmi prudký, bojuje okolo 750 hasičů,“ oznámila mluvčí záchranných složek. Později vedení departementu Var informovalo, že v terénu je 900 hasičů, které podporuje 120 policistů.

Evakuováni byli místní obyvatelé i turisté ve venkovských oblastech u Saint-Tropez a města Cavalaire, zejména z okolí vesnic Grimaud a La Mole. Záchranné složky pomohly vyklidit i několik tábořišť, jeden kemp byl podle vyjádření prefektury zcela zničen. Nejméně 19 lidí se otrávilo kouřem a tři lidé utrpěli lehká zranění. Hasiči dopoledne ohlásili, že požár se jim podařilo dostat pod kontrolu a že plameny už se nebudou výrazně šířit.

Oheň propukl v pondělí večer u obce Gonfaron severovýchodně od Toulonu. „Oheň se šířil neskutečně rychle, s neuvěřitelnou silou,“ řekl televizi BFM TV starosta obce Cogolin Marc-Etienne Lansade. Dodal, že v městečku plameny poškodily asi stovku domů.

Lokálním záchranným složkám přijely pomoci posily z dalších jihofrancouzských departementů, ze vzduchu jim pomáhalo sedm letadel Canadair, dvě letadla Bombardier Dash 8 a tři vrtulníky. Do zasažené oblasti míří také francouzský prezident Emmanuel Macron, který pobývá v pobřežní rezidenci nedaleko místa požáru. Úřady vyzvaly lidi, aby nevyjížděli na silnice mezi Saint-Tropez a Bormes-les-Mimosas, a varují, že v zóně od Toulonu až po město Grasse panuje extrémní riziko vzniku lesních požárů.

Vysoké teploty a silný vítr způsobily letos v létě četné lesní požáry také například v Řecku, Turecku, v Maroku nebo v Alžírsku. Požáry na suchém jihu Francie nejsou ničím neobvyklým, poznamenává agentura AFP. Oheň, se kterým nyní hasiči bojují v departementu Var, však může být jeden z největších za toto léto.