V Česku pracuje šestnáct zdravotníků z Běloruska. Doma přišli o práci kvůli nesouhlasu s režimem

Události: Běloruští zdravotníci v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku začali pracovat zdravotníci z Běloruska. V rámci programu MEDEVAC jich přijelo od začátku roku šestnáct, dorazilo s nimi i třináct jejich příbuzných. Ve vlasti přišli o práci kvůli nesouhlasu s režimem Alexandra Lukašenka. Českým pacientům se budou moct věnovat po složení zkoušek.

Natalia Jermolajevová je zkušená anesteziologická setra. Donedávna pracovala na velké onkologické klinice v Minsku, v Česku ale zatím dělá sanitářku na chirurgii českokrumlovské nemocnice. Viktar Lahatski ve stejné nemocnici pomáhá s administrativou na interně, po složení zkoušek a vyřízení úředních formalit se bude moct vrátit k profesi dětského kardiochirurga.

Stomatolog Aljaksandr Maisejeu čeká, až se po prázdninách vrátí studenti na 1. lékařskou fakultu Karlovy univerzity a on je bude moct začít učit. Výuce mediků se věnoval i v Bělorusku. Před rokem se ale zúčastnil protirežimních protestů a v okně vyvěsil vlajku. Byl zatčen a o práci přišel.

Z demonstrace odvezli rovnou do věznice i Natalii Jermolaevovou. Zavřená byla patnáct dní, následně jí ředitel oznámil, že už ji nepotřebuje. Za politické názory hrozilo vězení i kardiochirurgovi Viktarovi Lahatskimu.

Výhoda pro obě strany

Všichni tři se proto rozhodli využít nabídku pomoci českého státu a v rámci projektu MEDEVAC opustili vlast. „Viděli jsme tu potřebu na obou stranách. Máme tu nedostatek zdravotnického personálu, na druhé straně jsme chtěli pomoci osobám v Bělorusku,“ vysvětluje koordinátorka programu při ministerstvu vnitra Anna Pavlačková.

Celkem se takto do Česka přestěhovalo 29 lidí. Natalia mluví rusky i anglicky, s češtinou ale zatím bojuje. Viktar už má za sebou první část aprobační zkoušky a čeká na povolení od ministerstva zdravotnictví. Mezitím pomáhal i v místním očkovacím centru, kde si zlepšoval češtinu. On i jeho kolegové věří, že Lukašenkův režim brzy padne. Za šanci, kterou v Česku dostali, jsou vděční.