K úternímu útoku na rezidenci afghánského ministra obrany se přihlásil Taliban

Zprávy ČT24 - Radikální hnutí Taliban stupňuje útoky v Kábulu (zdroj: ČT24)

Radikální hnutí Taliban se přihlásilo k úternímu útoku na rezidenci afghánského ministra obrany v Kábulu. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid řekl, že v ministrově bydlišti se tou dobou konala důležitá schůzka. Agentura Reuters uvedla, že ministrovi Besmilláhovi Chánu Muhammadímu se nic nestalo, ale útok, který si vyžádal osm lidských životů, je znamením toho, že Taliban stupňuje ofenzivu.

Útok se stal poblíž kábulské ostře střežené diplomatické čtvrti, které se násilí, jež s narůstající intenzitou zachvátilo jiné části země, v posledních týdnech vyhnulo. 

Nastražená bomba explodovala v autě nedaleko budovy. Ministr ale ve své rezidenci zrovna nebyl a jeho rodinu se podařilo úspěšně evakuovat. „Během incidentu jsem díky bohu nebyl zraněn ani já, ani moje rodina, ale bohužel byla zraněna řada mých osobních strážců,“ řekl po útoku.

Po výbuchu vyšly do kábulských ulic stovky lidí, aby podpořili afghánskou vládu a vyjádřili odpor vůči Talibanu.

Další nálož ve středu explodovala nedaleko objektu afghánské zpravodajské služby NDS v Kábulu. Zranění utrpěli dva civilisté a jeden příslušník bezpečnostních sil. K tomuto útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Taliban posiluje

Taliban v poslední době získal kontrolu nad značnou částí afghánského území. Jeho bojovníci zahájili velkou ofenzivu začátkem letošního května, kdy zahraniční síly začaly s poslední fází odchodu z této neklidné asijské země.

Mluvčí afghánské armády podle Reuters uvedl, že ve městě Laškargáh, metropoli klíčové provincie Hílmand, byl vyhlášen stav nouze. Za poslední den ve městě zemřelo na čtyřicet civilistů, zraněných jsou stovky. Úřady vyzvaly lidi k evakuaci. 

Na místo míří posily a afghánské vojáky podporují i Spojené státy, které v posledních dnech alespoň částečně obnovily letecké útoky na podporu armády. Vojáci se ale houfně vzdávají a přebíhají na stranu nepřítele. „Míra dezerce z afghánských ozbrojených sil byla značná vždycky. Ukazuje se, že Taliban je protivník, který je motivovaný, schopný a odhodlaný, zatímco afghánská armáda a afghánské ozbrojené síly obecně tuto morálku a motivaci postrádají,“ komentuje to bezpečnostní analytik Josef Kraus.

„Logicky se nabízí ta varianta, která se nyní děje, že místo toho, aby vojáci afghánské armády, řekněme, dobrovolně pokládali život za vlast a bezpečí, tak naopak přebíhají k nepříteli, protože v něm vnímají stabilitu a budoucnost vlastní země,“ dodal odborník z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. 

Taliban už dobyl přes sedmdesát procent oblasti a hrozí, že do jeho rukou padne kompletně. Ztráta Laškargáhu by pro vládu znamenala tvrdou ránu, protože kabinet slíbil, že ubrání strategická místa. Taliban totiž v uplynulých měsících ovládl mnoho venkovských okresů.

Analytik Kraus v Horizontu ČT24: Dost možná hrozí celkové zhroucení afghánských ozbrojených sil (zdroj: ČT24)

OSN vyjádřila obavy o bezpečnost civilistů

O bezpečnost obyvatel Laškargáhu má velké obavy OSN. Boje mezi vládními vojsky a islamisty z Talibanu by mohly místní obyvatele ve městě uvěznit. V New Yorku to podle agentury Reuters uvedl mluvčí generálního tajemníka OSN Stéphane Dujarric.

„Máme velké obavy o bezpečnost a ochranu lidí v Laškargáhu na jihu země, kde by boje mohly uvěznit desetitisíce lidí,“ řekl Dujarric.

Doplnil přitom, že z provincií Hílmand a Kandahár byl hlášen nárůst počtu civilních obětí a destrukce civilních budov i kritické infrastruktury, včetně nemocnicí.

OSN v úterý uvedla, že v Laškargáhu za předchozích 24 hodin bylo zabito nejméně 40 civilistů. Místní obyvatelé vypověděli, že Taliban ve městě převzal kontrolu nad některými rozhlasovými a televizními stanicemi a jeho bojovníci se snaží zabránit místním lidem v tom, aby pomáhali vládním jednotkám.