Luxusní čtvrť v Paříži je obležena lidmi bez domova. Chtějí změnit bytovou politiku

Události: Lidé bez domova protestují v Paříži (zdroj: ČT24)

Stovky lidí bez domova a žadatelů o azyl okupují od čtvrtka jednu z nejvybranějších adres v Paříži – Place des Vosges. Známé náměstí si nevybrali náhodou. Cílem protestu nevládních organizací je změnit bytovou politiku, která podle nich přehlíží ty nejslabší. Radnice už nabídla provizorní ubytování v tělocvičnách a hledá trvalejší řešení.

Kdysi na Place des Vosge žili Victor Hugo či kardinál Richelieu. Prvotřídní adresou zůstává – míří sem smetánka do vyhlášených restaurací, hotelů a drahých obchodů. Nyní se ale na trávníku uprostřed známého náměstí na znamení protestu zabydlelo šest set lidí bez domova, často s malými dětmi. 

„Žádáme respekt vůči právu na bydlení, to je součástí francouzských zákonů a zavazuje stát k poskytnutí přístřeší všem bezdomovcům,“ řekl mluvčí organizace Právo na bydlení Jean-Baptiste Eyraud. 

Lidí bez domova přibývá nejen mezi migranty

Ráno dostali snídani a pařížská radnice jim našla provizorní zázemí ve dvou tělocvičnách a výstavní hale. To ale problém neřeší, stejně jako ho neřeší městské útulky pro bezdomovce. Komu se tam podaří dovolat, získá úlevu jen na několik hodin.

„Ubytují vás na noc, ale ráno vám řeknou, ať zas jdete,“ uvedla žadatelka o azyl Adele Ndayaová. Uprchlice z Eritrey Mimi říká, že volala linku 115. „Říkali za tři dny, za pět dní.“ Podle nevládních organizací počet lidí bez domova stoupá. A nejen mezi migranty. Na bydlení nedosáhne stále víc mladých Francouzů. Ceny bytů rostou, státní podpory klesají.

„To, co vidíme dnes, se v příštích letech zhorší desetkrát, stokrát, tisíckrát. Pokud bude pokračovat stávající bytová politika,“ řekl Eyraud. 

Paříž to hází na vládu

V tom je s demonstranty zajedno i pařížská radnice. Odpovědnost však přehrává na vládu. „Jsme opět v nouzové situaci. Slušná ubytovací řešení musí najít stát, to je jeho práce,“ řekla pařížská starostka Anne Hidalgová. 

Lidskoprávní organizace v této souvislosti poukazují na nevyužívané soukromé i veřejné budovy. Jen v Paříži a okolí jich je na 400 tisíc. Navrhují jejich vyvlastnění pro potřeby sociálního bydlení. Dialog v tomto směru ale nezačal.