Muž se přiznal k vraždám čtyř žen v salonech v Georgii, dostal čtyřikrát doživotí

Američan obviněný z březnového zastřelení osmi lidí v masážních a kosmetických salonech v okolí Atlanty ve státě Georgia se přiznal ke čtyřem vraždám. Soud mu za ně následně vyměřil čtyři doživotní tresty bez nároku na podmínečné propuštění. Březnový útok otřásl zejména komunitou amerických Asiatů, neboť šest z osmi obětí byly ženy asijského původu.

Přiznání 22letého Roberta Aarona Longa učiněné před soudem se týká vražd čtyř lidí v lázeňském salonu v okrese Cherokee asi 64 kilometrů severně od Atlanty. Obžalovaný zároveň potvrdil, že souhlasí s doporučením, aby byl v souvislosti s těmito vraždami odsouzen k čtyřem navazujícím doživotním trestům bez možnosti předčasného propuštění a dalším 35 letům na základě dalších bodů obžaloby. Tuto výši trestu pak soudkyně Ellen McElyeaová potvrdila.

Longovy oběti v okrese Cherokee byly identifikovány jako 33letá Delaina Ashley Yaunová, 54letý Paul Andre Michels, 49letá Xiaojie Yanová a 44letá Daoyou Fengová.

Hrozící trest smrti

Muži stále hrozí i trest smrti, a to v souvislosti s dalšími čtyřmi oběťmi, jejichž případy se zabývají orgány okresu Fulton, kde leží město Atlanta. Zdejší prokurátorka Fani Willisová uvedla, že Long na ženy v Atlantě cílil kvůli jejich rase, pohlaví a původu a že pro něj navrhne nejvyšší sazbu. Činitelé v okrese Cherokee ale Longovy vraždy spojili se „sexuální závislostí“ a podle místní prokurátorky Shannon Wallaceové vyšetřování nedošlo k závěru, že útoky souvisely s pohlavím a rasou obětí.

„Nemohli jsme prokázat, že to bylo motivováno předsudky či rasismem,“ řekla a dodala, že případ podle jejích poznatků nebyl zločinem z nenávisti.

Březnová střelba v Georgii vyvolala pobouření a přiživila strach mezi Američany asijského původu, z nichž mnozí se během pandemie covidu-19 stali terčem verbálních nebo fyzických útoků. Podle AP někteří zástupci dané menšiny obzvláště těžce nesli spojování vražd se „sexuální závislostí“, která nefiguruje mezi uznávanými poruchami duševního zdraví.

Long podle prokurátorky Wallaceové zamířil do asijského masážního salonu kvůli sexu, přičemž měl v plánu kvůli své sexuální závislosti spáchat sebevraždu a chtěl v sobě ještě předtím posílit stud a nenávist k vlastní osobě. Místo toho se ale při popíjení bourbonu rozhodl vykonat „samozvanou spravedlnost“ útokem na sexuální průmysl, dodala.

Události 16. března u soudu líčil také sám obžalovaný, který o masakru poprvé promluvil veřejně. Long prý klidně popsal, jak si koupil střelnou zbraň a lahev whisky s cílem zastřelit se, načež svůj plán změnil. Soudu řekl, že zamířil do masážního salonu kvůli „sexuálním službám“ a doufal, že bude „sám sebe nenávidět natolik, abych… ukončil svůj život“.

Soudkyně McElyeaová souhlasila se závěrem prokuratury, že Longovo počínání nelze klasifikovat jako zločin z nenávisti. V okrese Fulton, kde vyšetřovatelé zaujali opačný postoj, má Long stanout před soudem příští měsíc.