Do hašení velkého požáru na Sardinii se zapojilo i jedenáct letadel. Evakuovat se musely stovky lidí

Rozsáhlý požár ve vnitrozemí italského ostrova Sardinie si v noci na neděli vynutil evakuaci přes čtyř set lidí, oheň kromě tisíců hektarů porostu a polí zničil i několik budov. Informovala o tom agentura ANSA. Do boje s požárem se zapojila i více než desítka letadel. Lesní požár zuří i mezi jihofrancouzskými městy Narbonne a Carcassonne, kde je nasazeno přes tisíc hasičů a záchranářů, a v blízkém Katalánsku.

Na Sardinii musely opustit své domy stovky lidí v obcích Cuglieri a Sennariolo, které leží v západní části ostrova. Někteří z nich se ráno mohli vrátit zpět.

„Největší problémy jsou mezi Cuglieri a Santu Lussurgiu a počasí nám nijak nepomáhá… Proto stále platí, že požár představuje extrémní nebezpečí,“ uvedl Antonio Belloi z civilní ochrany.

Požár zatím nemá na svědomí žádné oběti ani zraněné, uvedla agentura AP. Zemědělský svaz Coldiretti jej ale považuje za katastrofální, protože podle něj způsobí obrovské škody farmářům, někteří kvůli požáru přišli o úrodu i o zvířata.

Oheň na jihu Francie vedl i k výpadkům dodávek elektřiny

Letadla pomáhají hasit i požár ve francouzském středomořském departementu Aude, který už zasáhl plochu o rozloze 8,5 čtverečního kilometru. V sobotu oheň poškodil vedení vysokého napětí, což vedlo k výpadkům dodávek elektřiny ve Francii, Španělsku a Portugalsku. Bez proudu bylo více než sto tisíc lidí, napsala agentura DPA.

Velký požár se šíří také v Katalánsku, kde v kopcovitém terénu asi sto kilometrů západně od Barcelony shořelo už zhruba 1200 hektarů porostu. Kvůli obtížnému přístupu i zde pomáhají hasit letadla, nasazeno je asi tři sta hasičů.