USA viní čtveřici Íránců z pokusu o únos novinářky. Ta bojuje proti nošení muslimských šátků

Horizont: Aktivistka Masih Alinejadová (zdroj: ČT24)

Čtyři Íránci byli obviněni z plánování únosu novinářky žijící v New Yorku, oznámilo podle stanice BBC americké ministerstvo spravedlnosti. Obžaloba neupřesnila, koho se íránští občané snažili unést. Autorka a aktivistka Masih Alinejadová, která se narodila v Íránu a žije v newyorském Brooklynu, uvedla, že terčem byla ona.

Plánovači únosu podle obžaloby nabídli peníze novinářčiným příbuzným v Íránu, aby tam aktivistku vylákali. To ale rodina odmítla. Obvinění také najali soukromé detektivy, aby špehovali aktivistčino brooklynské bydliště a její rodinu a sledovali nemovitost pomocí živého přenosu s vysokým rozlišením.

Podle zveřejněného prohlášení hodlali íránští spiklenci vylákat do vlasti ještě další osoby žijící ve Velké Británii a Kanadě. Všechny cíle plánovaných únosů se vyjadřují kriticky k íránské teokracii.

Únosci byli podle zveřejněného prohlášení ministerstva spravedlnosti představitelé íránských rozvědek. Pomáhala jim žena taktéž původem z Íránu žijící v Kalifornii, kterou policie zadržela již prvního července. Přestože nečelí obvinění z přímé účasti na plánování únosu, je podezřelá z poskytování finanční pomoci konspirátorům a porušování protiíránských sankcí.

Hnutí proti šátkům

Čtyřiačtyřicetiletá Alinejadová, na kterou prý měli únosci spadeno, stojí v čele internetového hnutí My Stealthy Freedom, které se zaměřuje na boj proti povinnému nošení muslimských šátků u íránských žen. Šíří například videa dívek, které na ulici odhalují hlavu. Už za to v Íránu běžně následuje zatčení, stejně jako za sdílení podobných nahrávek.

„Když říkají NE vynucenému hidžábu, říkají tím, že nechceme vládu, která jen hledá další osoby ke stíhání,“ říká Alinejadová.

Listu The New York Times pak sdělila, že pokus o únos ukazuje, nakolik se jí íránské úřady bojí. „Jinak by nikoho neposílali, aby mě unesli,“ podtrhla Alinejadová, která dospívání žen v teokratické zemi popsala v knize. Cenu dostala za vlastní pořad na Hlasu Ameriky. Její propagaci ženských práv ocenila i Organizace spojených národů (OSN).