Reprodukční číslo je nejvyšší od začátku roku, premiér navrhne zkrácení intervalu mezi dávkami Pfizeru

V sobotu přibylo v Česku 159 případů nemoci covid-19, to je o 35 víc než před týdnem. Pokračuje tak nárůst nakažených v mezitýdenním srovnání. Reprodukční číslo ukazující šíření epidemie stouplo na téměř 1,35 a je nejvyšší od začátku roku. Počet lidí, kteří jsou s covidem v nemocnicích, ale klesl. Ministerstvo zdravotnictví jich nyní podle údajů na webu eviduje 25, z toho tři ve vážném stavu. V pátek bylo hospitalizovaných pacientů s koronavirem 35, minulou sobotu 27. Za posledních šest dní statistiky dosud neregistrují žádné úmrtí s covidem. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhne zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny od společností Pfizer/BioNTech na 21 dní u nově se registrujících.

On-line přenos

Koronavirus - červenec

  • 21:53

    Vietnam o další dva týdny prodlouží opatření, která byla přijata s cílem zastavit šíření koronaviru v hospodářské metropoli Ho Či Minově Městě a v dalších 18 městech a provinciích na jihu země. Přísná omezení pohybu měla původně skončit v neděli 1. srpna.

  • 18:44
    Česko

    Lékař Vlastimil Voráček, který měl jako první z členů české výpravy po příletu na OH pozitivní test na covid, po opuštění izolace už z Tokia odletěl.

  • 18:36
    Česko

    Vyšetřování průběhu charterového letu na OH, po němž byli někteří členové výpravy pozitivní na covid, neodhalilo podle ČOV žádné systémové pochybení.

V uplynulých sedmi dnech připadá nyní v Česku na sto tisíc obyvatel zhruba 12 nakažených, stejně jako předchozí den, před týdnem bylo takzvané incidenční číslo devět. Nejhorší situace je dál v Praze s 36 případy, následuje Plzeňský kraj s 27. Na druhém konci žebříčku je Karlovarský kraj, kde připadají zhruba tři nemocní s covidem-19 na sto tisíc obyvatel.

Reprodukční číslo udávající, kolik jeden pozitivně testovaný nakazí v průměru dalších lidí, k sobotě vzrostlo na téměř 1,35 z předchozích 1,28. Naposledy bylo vyšší 3. ledna. Nad hodnotou jedna, která ukazuje na zrychlování šíření epidemie, se drží od konce června.

Pozitivita testů se drží na nízkých úrovních

Laboratoře v sobotu otestovaly téměř 64 500 lidí, PCR testů bylo zhruba o 14 tisíc víc než antigenních. Před týdnem eviduje ministerstvo zdravotnictví dohromady přes 77 tisíc testů.

U nejčastěji prováděných testů – preventivních – se podíl pozitivních v poslední době pohybuje kolem 0,1 procenta. Téměř 1,7 procenta byla v sobotu pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činil podíl pozitivních 0,4 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

S covidem se nyní potýká víc než dva tisíce lidí, zatímco v polovině března bylo nakažených bezmála 160 tisíc a na podzim přes 100 tisíc.

Nákaza se šíří hlavně mezi mladšími ročníky

Epidemická situace je v poslední době kvůli šíření mutace delta znovu riziková. Pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19 proto už nestačí uplynutí tři týdnů od první dávky očkování. Za bezinfekční jsou považovaní lidé až po 14 dnech po dokončeném očkování, tedy nejběžněji po druhé dávce vakcíny, nebo pokud jsou maximálně 180 dní po prodělání nákazy. Jinak se musí prokázat negativním testem. Podle odborníků se nyní šíří nákaza nejvíc mezi mladými lidmi, kteří jsou málo proočkovaní. Očkovat se v Česku mohou lidé od 12 let.

Víc než třetina populace, zhruba 3,8 milionu lidí, má ukončené očkování. Dalších 1,4 milionu obyvatel je očkováno částečně. Za sobotu se očkovalo 36 122 lidí, zhruba o dva tisíce méně než předchozí týden, údaje se ale ještě zpětně zpravidla navyšují.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce kvůli nárůstu počtu nových případů koronaviru více kontrol dokumentů o bezinfekčnosti v klubech. Požádá o ně hygieniky a policii, řekl v rozhovoru pro iROZHLAS.cz. Epidemická situace se podle něj zhoršuje hlavně v Praze, částečně ve Středočeském a Plzeňském kraji. Největší nárůst je ve věkové skupině 16 až 20 let.

Stát chce také víc motivovat lidi k očkování. V pondělí proto začnou v Praze fungovat dvě očkovací místa, do kterých bude možné přijít bez předchozí registrace či objednání termínu. Budou na hlavním nádraží a v obchodním centru na Chodově.

Babiš navrhne zkrácení intervalu mezi dávkami Pfizeru na 21 dní

Premiér Andrej Babiš v pondělí na Radě vlády pro zdravotní rizika navrhne zkrácení intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny od společností Pfizer/BioNTech na 21 dní, a to od čtvrtka 15. července u nově se registrujících. Řekl to v nedělním pravidelném videu na sociálních sítích.

Aktuálně může být vakcína, která se v České republice aplikuje nejčastěji, podána za 34 dní, dříve to bylo za 38 až 42 dní.

U vakcíny firmy Moderna se už interval mezi podáním první a druhé dávky zkracoval a činí podle aktuálních informací vládního covidového portálu 25 až 35 dnů. Dříve byl prodlužován rovněž na 38 až 42 dní. Do konce března byly časové úseky mezi dávkami vakcín od těchto výrobců nižší. Do té doby se očkovalo Pfizerem po 21 dnech a Modernou po 28 dnech. U očkovací látky od společnosti AstraZeneca je interval 84 až 91 dnů.