Bez diváků i bez štafety s pochodní. Tokio čekají olympijské hry v nouzovém stavu

Horizont ČT24: Tokio před olympijskými hrami (zdroj: ČT24)

Olympijské hry v době pandemie stále rozdělují Japonsko. Jedni jsou zklamaní, že kvůli zákazu diváků neuvidí sportovce na vlastní oči, jiní proti uskutečnění akce protestují. Vláda kvůli ní znovu zavedla nouzový stav.

Tokio se muselo obejít bez tradiční štafety s pochodní. Místo ní v ulicích města jen zapózovali nositelé olympijského ohně, kterým místo jásajících davů tleskalo jen několik přihlížejících. „Je to docela škoda, neběžet ulicemi,“ lituje nositelka pochodně Šiho Tagučiová.

Bez potlesku a fandění se budou muset obejít i sportovci. Diváky nechtějí pořadatelé nejen na tribunách, ale ani u tratí cyklistiky a triatlonu. „Doufám, že sportovci nebudou podávat horší výkony proto, že se na ně nikdo nebude dívat,“ věří předsedkyně organizačního výboru Seiko Hašimotová.

Původně měl platit zákaz jen pro zahraniční diváky. Epidemická situace se ale začala v Japonsku zhoršovat, a vláda proto po několika týdnech uvolnění znovu zavádí přísné restrikce.

Hry se měly konat už loni, nakonec se ale kvůli epidemii rozhodlo o jejich odložení. S fanoušky navíc země počítala i ekonomicky. „Dokonce jsem si koupil i oficiální olympijské oblečení. Chtěl jsem se jít dívat na Hry se svou manželkou,“ uvádí Kouji Sato, který získal vstupenky.

Přírůstky nakažených pořád rostou

Jen za pátek japonské úřady ohlásily přes osm set nových případů nákazy koronavirem. Denní přírůstky se neustále zvyšují. Očkovaných je přitom jen necelých sedmnáct procent Japonců.

„Kdybychom nezavedli nouzový stav, byla by tu po dobu olympiády velmi vysoká možnost, že se infekce bude dál šířit,“ vysvětlil Šigeru Omi, hlavní zdravotnický poradce japonského premiéra.

Místo lidí tak možná budou na tribunách během olympijských her roboti nebo fanoušci z kartonu. Jde o divácké alternativy, které především asijské země během pandemie využívaly pro některé sportovní zápasy. Náhražky živého publika ale zatím úřady neoznámily.