Pokračuje soud s bývalým představitelem slovenské prokuratury Kováčikem. Klíčový svědek vypověděl o uplácení

Události: Soud s bývalým představitelem slovenské prokuratury (zdroj: ČT)

Klíčový svědek v procesu s obžalovaným bývalým šéfem elitní složky slovenské prokuratury Dušanem Kováčikem vypověděl, že Kováčikovi odevzdal úplatek 50 tisíc eur (1,29 milionu korun). Kromě korupce je Kováčik stíhán také pro podezření ze zneužití pravomocí a z dalších trestných činů.

Kováčik je souzen kromě jiného za to, že podle prokuratury za zmíněný úplatek pomohl údajnému šéfovi jednoho zločineckého gangu Ľubomírovi Kudličkovi zůstat na svobodě. Prokuratura totiž nepodala stížnost proti rozhodnutí soudu, který muže propustil na svobodu. Stíhán je také za to, že z vyšetřovacího spisu podle žalobce vynášel informace.

„V obálce, která byla stočena, jsem mu posunul přes mou bundu 50 tisíc eur, které on následně uložil do tašky, která se nosí přes rameno,“ řekl u soudu podle médií svědek Ľudovít Makó. Jde o bývalého šéfa kriminálního úřadu slovenské finanční správy, který sám čelí stíhání a který spolupracuje s policií. Podle něj z úplatku v celkové výši 100 tisíc eur (2,57 milionu korun) ve zmíněné záležitosti si sám ponechal čtvrtinu a stejná částka připadla další osobě.

Před Makóem vypovídala u soudu prokurátorka, která řekla, že Kováčik jí jako šéf úřadu speciální prokuratury dal pokyn, aby nepodala stížnost proti rozhodnutí soudu o propuštění Kudličky z vazby na kauci.

Už ve středu, v první den procesu s Kováčikem, jeden z údajných členů Kudličkova gangu popsal, jak za zmíněný úplatek zařizoval, aby se Kudlička dostal na svobodu.

Kováčik vinu popřel, v případě uznání viny mu hrozí dlouholeté vězení. Je zatím nejvýše postaveným někdejším představitelem slovenské justice, který jako obžalovaný stanul před soudem po několika vlnách zatýkání vysokých úředníků, podnikatelů či soudců. Ty v zemi začaly po loňských volbách, které vyústily ve změnu vlády.