V Kanadě udeřily vysoké teploty. Spalující vedro má na svědomí stovky úmrtí

Události: Kanada se potýká s vlnou veder (zdroj: ČT)

Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s bezprecedentní vlnou veder v zemi. Vysoké teploty panují především na jihozápadě země, tamní meteorologická služba v úterý navíc naměřila nový teplotní rekord. V obci Lytton totiž teplota dosáhla až 49,5 stupně Celsia. Před zdravotními komplikacemi kvůli horku varovalo také kanadské ministerstvo životního prostředí.

Kanadská policie během středy uvedla, že ve Vancouveru a okolních městech zaznamenala od pátku 134 náhlých úmrtí. „Vancouver nikdy nezažil takové vedro a desítky lidí bohužel zemřely,“ uvedl policejní mluvčí.

Nárůst úmrtí od pátku potvrdily i zdravotnické úřady. Mezi zemřelými je hodně seniorů a osob s předchozími zdravotními problémy, kteří patří mezi rizikové skupiny. V obvyklých dnech jsou náhlých úmrtí jednotky. Podobný jev zaznamenaly také úřady na severozápadě USA, kde rovněž panují velmi vysoké teploty.

Kanadské ministerstvo zdravotnictví varovalo před zdravotními problémy souvisejícími s vysokými teplotami. Podle resortu situaci zhoršuje i to, že vysoké teploty přetrvávají také v noci. Podle premiéra kanadského státu Britská Kolumbie Johna Horgana je tento týden nejteplejším, jaký kdy obyvatelé státu zažili.

„Snažíme se v našich městech, která nejsou uzpůsobená na takováto vedra, spustit veřejné programy na ochranu lidí a pozvat je do ochlazovacích center,“ řekl Horgan. 

Ohrožená je i úroda a hospodářská zvířata, ve vyprahlých porostech se vznítily lesní požáry, ochladit se se k lidským obydlím vydávají i divoké šelmy.

Požáry v Kanadě
Zdroj: Nicole Thompson/Reuters

„V Dubaji by bylo chladněji“

Mnoho domů v regionu Britské Kolumbie podle serveru BBC nemá uvnitř instalovanou klimatizaci, jelikož teploty zde bývají během letních měsíců nižší. Vancouverské úřady dočasně zřídily v oblasti vodní fontány nebo takzvaná „chladicí centra“. Do ulic bylo také nasazeno více policistů kvůli zvyšujícím se případům pohotovosti.

Varování před horkem nyní platí pro Britskou Kolumbii nebo region Alberta, ale také pro oblasti Saskatchewan, Severozápadní teritoria a Manitoba. „Jsme druhou nejchladnější a nejzasněženější zemí na světě. Občas zažíváme sněhové bouře a mráz, ale jen zřídka se u nás mluví o takovémto počasí. V Dubaji by teď bylo chladněji než tady,“ uvedl kanadský klimatolog David Phillips.

Experti ukazují na změny klimatu

Podle meteorologů extrémní teploty souvisejí se změnami klimatu. „Vlny veder jsou častější a intenzivnější, protože koncentrace skleníkových plynů v atmosféře vede k růstu teplot na celém světě,“ uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).

Kanada zaznamenala v úterý nový teplotní rekord, když v obci Lytton severovýchodně od Vancouveru vystoupala rtuť teploměru na 49,5 stupně Celsia. Další tento týden padaly také na severozápadě USA, a to například ve městech Portland a Seattle. Kvůli vlně veder musel být přerušen ve Spojených státech a Kanadě provoz škol, podniků či očkovacích center. Některé oblasti hlásily kvůli vysokému odběru výpadky v dodávkách elektrického proudu.