Do USA nelegálně putuje mnoho dětí. V táborech čelí i hladu a sexuálnímu zneužívání, tvrdí BBC

Horizont ČT24: Vlna migrace do USA (zdroj: ČT24)

Spojené státy čelí největší migrační vlně za posledních dvacet let, na Bílý dům se kvůli tomu snáší rostoucí kritika. Viceprezidentka Kamala Harrisová, která má téma na starosti, se minulý pátek vydala na společnou hranici s Mexikem. Podle posledního průzkumu považuje osmdesát procent Američanů ilegální přistěhovalectví za zásadní problém, 55 procent z nich přitom volá po obnově restriktivních opatření z doby vlády někdejší hlavy státu Donalda Trumpa.

Migrační trasy do Spojených států jsou nebezpečné, příchozí musí svádět tvrdý souboj třeba se silným proudem řeky Rio Grande. Riskantní cestu stále častěji podstupují i děti, kterým bylo sotva patnáct let. Většina mladistvých nakonec končí v rukách pohraniční stráže, ale bez rodičů a tisíce kilometrů daleko od domova.

Americko-mexickou hranici jen od začátku letošního roku překročilo na padesát tisíc dětí bez dospělého doprovodu. Jejich osud je až na pár výjimek stejný, úřady je umisťují do specializovaných center pro nezletilé. „Momentálně je nic nezastaví. Nedeportujeme je zpět do jejich země, takže dále přicházejí. Stále vidíme mladší a mladší děti,“ uvedl důstojník pohraniční stráže Oscar Escamilla. 

Záběry z přeplněných táborů s příchozími se v USA šíří už několik měsíců, za zavřenými dveřmi je ale realita zřejmě mnohem horší. Novináři BBC totiž upozornili, že třeba v texaském zařízení Fort Bliss děti takřka nemohou opustit ubytovací stany, kde trpí nedostatkem čistého oblečení i jídla.

Zdroje BBC mluví o sexuálním zneužívání

„Někdy byla v kuřecím mase krev, maso bylo rudé. Byli jsme tak hladoví, že jsme to nemohli vydržet a vše jsme i tak snědli. Onemocněli jsme,“ popsal svůj zážitek pro BBC patnáctiletý propuštěný chlapec. Server tvrdí, že děti v centru čekají na lékařskou pomoc i několik hodin, v některých případech se jí ale ani nedočkají.

Podle výpovědí některých zaměstnanců se v zařízení začal navíc neřízeně šířit koronavirus. Anonymní zdroje mluví také o sexuálním zneužívání. „Došlo tam ke znásilnění. Dívkám rozdávají těhotenské testy. A slyšela jsem, že v noci nachytali jednoho zaměstnance ve stanu pro chlapce. Víte, s jedním z nich dělal různé věci,“ řekla BBC anonymní zaměstnankyně.

Podobná svědectví přináší i oficiální spisy. K americkému soudu se na začátku týdne dostaly záznamy skupiny advokátů, která v posledních měsících kontrolovala zařízení a vyslýchala jednotlivé děti. Upozorňuje na špatnou hygienu, nezajištěné vzdělávání i nezvykle dlouhou dobu umístění dětí.

Osmdesát procent zadržených dětí má přitom ve Spojených státech nějakého příbuzného. Na shledání v průměru musí v zoufalých podmínkách čekat měsíc.