V Polsku vznikají domky pro hmyz, mají podpořit biodiverzitu

Události: Domky pro hmyz (zdroj: ČT24)

Moderní betonové developerské projekty přispívají k mizení biodiverzity. Polský svaz stavebních firem se to snaží změnit. Rozjel totiž projekt domků pro hmyz, které mají spolu s květinovými loukami vyrůstat na všech jeho investicích. Skupina, která si projekt vzala na starosti, plán spojila s úsilím o zápis do Guinnessovy knihy rekordů.

Rozmanité druhy hmyzu se například zabydlují na jednom z varšavských předměstí. Na výběr mají hned několik domků.   

„Rozhodli jsme se nestavět jeden velký dům, ale mnoho malých. Pokud jsou rozptýlené, výrazně zvyšují ukazatel biodiverzity,“ uvedl architekt a autor konceptu Paweł Wolejsza.

Když projekt vrcholil, tak se jeho autoři pokusili zdolat světový rekord, a to na jednom místě vytvořit dosud největší přístřešek pro hmyz. Teď jejich snahu hodnotí redakce Guinnessovy knihy, domky mezitím už plní svou funkci.

„Dohromady už stojí 157 domků na různých developerských projektech v celém Polsku, ale také v největších městských parcích v Poznani, Vratislavi, Olštýně,“ řekla manažerka projektu Agata Szczęśniaková.

Prostor pro kompost

Domek si na svou zahradu můžou pořídit i soukromníci. Zájem jich zatím projevilo jen několik. Každou z konstrukcí musí obklopovat květinová louka.

Sbité jsou ze dřeva jehličnanů, které lépe odolává vlhkosti. Co patro, to jiný materiál. Třeba štěrbiny v polenech nebo stébla mají sloužit opylovačům, sláma pavoukům. Zkosení v zadní části vytváří prostor pro kompost, který má být domovem pro další živočichy. „Měli bychom dbát o všechny druhy rovnoměrně, nejen o létající hmyz,“ vysvětlil Wolejsza.

Otočené mají být domky na jihovýchod, aby se co nejvíc prohřály a jejich obyvatelé tam kladli vajíčka. Na střeše je pak autor vybavil popisem, k čemu slouží. Zájem kolemjdoucích obyvatele domků prý nevystraší.