Čína uvěznila stovky duchovních v Sin-ťiangu. Několik z nich zemřelo, tvrdí průzkum

Čína od roku 2014 zadržela nejméně 630 imámů nebo dalších náboženských osobností v provincii Sin-ťiang na západě země. Informoval o tom britský zpravodajský web BBC s odvoláním na průzkum organizace Uyghur Human Rights Project (UHRP). Sdružení rovněž nalezlo důkazy o tom, že osmnáct zatčených duchovních zemřelo ve vazbě či krátce poté.

Mnozí ze zadržených čelili obviněním z „propagace extremismu“, „shromažďování davu za účelem narušování společenského řádu“ nebo „podněcování k separatismu“, tvrdí BBC. Organizace UHRP vysledovala osudy 1046 duchovních pomocí soudních dokumentů, rodinných svědectví či mediálních zpráv z veřejných a soukromých databází.

Drtivá většina z nich se řadila k etnické menšině Ujgurů, kterou Čína dlouhodobě perzekuuje. Tamní komunistická vláda ovšem i navzdory důkazům, vyšetřování a stanoviska států OSN opakovaně uvádí, že k žádnému porušování lidských práv v Sin-ťiangu, kde muslimské etnikum sídlí, nedochází. Místo toho tvrdí, že v oblasti bojuje s extremismem.

Mezi dříve zmíněnými 630 případy bylo 304 duchovních, které úřady umístily do vězení či „převýchovných zařízení“ – síťtě táborů, kam Čína dříve umístila již milion Ujgurů. Zatímco 96 procent zatčených náboženských osobností úřady odsoudily nejméně na pět let, až 26 procent z nich stráví za mřížemi až dvacet let nebo více.

Podle Petera Irwina z UHRP byli imámové ve skutečnosti zatčeni kvůli „svým schopnostem sbližovat lidi v komunitě“. „Úřady se s imámy potají vypořádávaly dlouhodobě, protože ví o jejich vlivu. Jejich zatčení nebo uvěznění za posledních pár let jsou jen vyvrcholením tří desetiletí represí, které mají potlačit ujgurskou kulturu a náboženství,“ řekl pro BBC.

Sin-ťiang na mapě Číny
Zdroj: Wikimedia

Vězení pod širým nebem

Zástupce amerického ministerstva zahraničí Daniel Nadel ve středu při zveřejnění zprávy o stavu náboženských svobod ve světě prohlásil, že čínská vláda proměnila provincii Sin-ťiang ve věznici pod širým nebem.

Asijská země podle něho sice původně tvrdila, že zadržuje některé Ujgury či další muslimy v takzvaných vzdělávacích střediscích, nyní ale podle něj „v podstatě proměnila celý region ve věznici pod širým nebem“ pomocí rozsáhlého nasazení monitorovací techniky.

„Bedlivě sledují pohyby lidí. Jsou tam hlídači, jenž byli přiděleni mezi Ujgury, aby na ně dohlíželi. Jsou tam lidé, kteří jdou na trh a musí se nahlásit pokaždé, když přechází k jinému stánku,“ řekl Nadel. Nynější útlak je podle něj rovněž vyvrcholením desetiletí represí stoupenců různých náboženství čínskou vládou.

Ministerstvo zahraničí ve své každoroční zprávě o stavu náboženských svobod rovněž podrobně popsalo způsoby, jimiž Čína utiskuje stoupence spirituálního hnutí Fa-lun-kung (Falun Gong). Americká diplomacie kvůli tomu zakázala vstup do země jednomu čínskému činiteli a jeho rodině.

Minulá vláda Spojených států označila postup Číny zejména vůči Ujgurům za genocidu a zločiny proti lidskosti. Nynější šéf americké diplomacie Antony Blinken již dříve řekl, že s takovým verdiktem souhlasí.