„Ruce pryč od mého hidžábu!“ Francií zmítá spor o náboženské symboly u nezletilých

Horizont: „Ruce pryč od mého hidžábu!“ (zdroj: ČT24)

Francouzský Senát chce zpřísnit nový zákon proti takzvanému islámskému separatismu. Vedle posílení dohledu nad extremistickými imámy a komunitami, které ignorují ústavu, chce v případě nezletilých omezit nošení nápadných náboženských symbolů na veřejnosti. Deset let od zákazu pokrývek hlavy plně zakrývajících obličej se tak spor „republikánské hodnoty versus svoboda vyznání“ opět vyhrotil.

Část francouzských politiků dlouhodobě brojí proti náboženskému separatismu. Tím má na mysli odcizení komunit věřících od státu.

Odpovědí na poslední návrh je heslo, které často zní nejen na sociálních sítích: „Ruce pryč od mého hidžábu!“ Navrhovaný zákaz odsuzují tisíce dívek a žen – včetně těch, které jsou mezi mladými muslimy populární. Kampaň podpořila mimo jiné i americká kongresmanka Ilhan Omarová. „Všem svým sestrám ve Francii: Zůstaňte královnami tak, jak jste,“ vzkázala.  

Mladé muslimky ve Francii nesmějí nosit šátek na státních školách. Už deset let pak platí plošný zákaz úplného zahalování na veřejnosti. Například šestnáctiletá Mariem Chouraková označuje snahy o další zpřísnění za diskriminaci.

„Mohli by mi zakázat nosit hidžáb na veřejných místech. To mě šokovalo a také vyděsilo, protože jsem si uvědomila, že bych musela čekat do osmnácti, abych mohla uplatnit svobodu vyznání,“ uvedla dívka.  

Možná dojde i na burkiny

Návrh zákona proti separatismu předložila vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Má hlavně zesílit dohled nad náboženskými institucemi, které posilují radikalizaci. Senát ho chce ale ještě zpřísnit a přidal své dodatky. Třeba v bazénech by dívky neměly mít možnost obléknout celotělové plavky, takzvané burkiny.

„Do jaké míry může sekulární republika tolerovat, aby děti ukazovaly náboženské symboly na očích všem? Rodiče by neměli vnucovat dětem dogmata,“ domnívá se francouzský senátor Christian Bilhac.

Bouřlivá debata nejen o muslimských šátcích, ale i o multikulturalismu nebo asimilaci etnických a náboženských menšin zní napříč Evropou. Tu francouzskou posunuly a zostřily především loňské teroristické útoky islamistů – vražda učitele z pařížského předměstí a útok v katolickém kostele v Nice.