Ruská vláda schválila návrh na vypovězení dohody o otevřeném nebi

Ruský kabinet formálně schválil návrh na vypovězení dohody o otevřeném nebi, od které již dříve odstoupily Spojené státy. Dokument má být ještě předložen ruskému prezidentovi a poslancům. Uvedla to ruská média s odvoláním na úřední věstník, který zveřejnil úterní usnesení kabinetu, podepsané premiérem Michailem Mišustinem.

Před týdnem vedoucí ruské delegace na vídeňských jednáních o vojenské bezpečnosti a kontrole zbrojení Konstantin Gavrilov varoval, že Rusko do konce května završí procedury okolo svého vystoupení z dohody o otevřeném nebi, pokud Spojené státy jasně a nedvojznačně neprohlásí, že se k dohodě vrací.

Mnohostranná dohoda umožňuje provádět vzájemné kontrolní přelety nad signatářskými státy. Loni od ní odstoupily USA, což prezident Donald Trump vysvětlil tím, že ujednání nedodržovala Moskva. Začátkem letošního ledna Moskva oznámila, že od dohody rovněž odchází.

Rusko podle Gavrilova vyjádřilo „principiální připravenost“ vrátit se k dohodě, ale pouze v případě, že Spojené státy „jasně a nedvojznačně“ oznámí své rozhodnutí ve stejném smyslu. Zatím ale vše podle ruského diplomata směřuje k zániku dohody.

  • Signatáři dohody si kontrolními lety ověřují údaje, které jednotlivé země poskytují. Výsledky pozorování jsou následně zpřístupněny všem signatářům.

    Lety mají zvláštní status, inspektoři jsou během nich postaveni na úroveň diplomatů. Každý let musí být oznámen minimálně 72 hodin předem, na vyžádání inspekčního státu lze let provést i nad územím označeným jako zakázaný či rizikový vzdušný prostor.

    Jednotlivé země mají stanovenou kvótu udávající počet pozorovacích letů, které se mohou nad jejich územím uskutečnit i které může sama země provést nad územím dalšího smluvního státu. Kvóta se odvíjí od rozlohy daného státu i velikosti jeho ozbrojených sil. Snímky pořízené speciálními kamerami mají rozlišení nejvýše 30 centimetrů.
  • (Zdroj: www.mocr.army.cz)

Deník Kommersant tehdy poznamenal, že americký prezident Joe Biden ve volební kampani označoval Trumpovo rozhodnutí odstoupit od dohody o otevřeném nebi za chybné. Ale tento měsíc vyšlo najevo, že USA plánují zlikvidovat letadla, která v rámci dohody používaly.

Dohodu o otevřeném nebi podepsalo 24. března 1992 v Helsinkách 23 členských států Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Rusko ratifikovalo dohodu 26. května 2001. V současnosti se jí účastní 34 zemí.