Tragickou nehodu dvou vlaků v Egyptě podle vyšetřování zavinily nedbalost a drogy

Březnovou srážku dvou vlaků v Egyptě podle místních prokurátorů způsobila hrubá nedbalost a roli sehrály také drogy. Vyšetřování havárie dále pokračuje. Při kolizi v governorátu Suhág, zhruba 440 kilometrů jižně od Káhiry, přišlo o život nejméně osmnáct lidí a dalších dvě stě utrpělo zranění.

Státní zástupci po nehodě nechali zatknout osm lidí. Šlo o dva strojvedoucí a jejich asistenty, hlavního dispečera železniční dopravy v governorátu Asijút a další tři pracovníky.

Jeden strojvedoucí a jeho asistent podle nedělního sdělení prokuratury před srážkou deaktivovali automatický systém řízení vlaku (ATC). Systém ATC je mechanismus, který řídí bezpečný provoz vlaků a kontroluje i jejich rychlost.

Pracovník kontrolního střediska podle prokurátorů užíval hašiš. Také asistent strojvedoucího užíval tuto drogu a navíc i opioidní analgetikum Tramadol, které se v Egyptě prodává nelegálně jako droga. Zda drogy ovlivnily rozhodování před nehodou, prohlášení prokuratury neuvedlo. Vyšetřování zatím uzavřeno nebylo.

Z Egypta přicházejí zprávy o vlakových neštěstích často. Při tom nejtragičtějším uhořelo ve vlaku v roce 2002 jižně od Káhiry 370 lidí. V roce 2019 jedna souprava narazila na káhirském hlavním nádraží do zátarasu. O život tehdy přišlo přes dvacet lidí a více než čtyřicet se jich zranilo. Kvůli této nehodě odstoupil ministr dopravy Hišám Arafát.