Pandemie ve světě: V Itálii se bude vyrábět Sputnik V. Matovič tlačí na jeho rychlé posouzení

Horizont ČT24: Švýcarská firma bude v Itálii vyrábět Sputnik V (zdroj: ČT24)

Itálie se dohodla s Ruskem, že se na jejím území bude vyrábět ruská vakcína Sputnik V. Vakcínu by měla v Itálii vyrábět pobočka švýcarské firmy. Distribuce ovšem začne, až preparát schválí Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Slovenský premiér Igor Matovič vybídl agenturu k rychlému posouzení, v jeho zemi poprvé za sedmnáct let zemřelo více lidí, než se narodilo, a počet úmrtí byl nejvyšší od druhé světové války.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Ruskou vakcínu proti covidu-19 bude v Itálii vyrábět farmaceutická společnost Adienne Pharma&Biotech sídlící ve Švýcarsku. Výroba má být umístěna v závodě v Lombardii na severu Itálie. Firma oznámila, že je schopna od letošního července do ledna 2022 dodat deset milionů dávek vakcíny. S její distribucí začne, až preparát získá certifikaci EMA.

Dohodu podepsal zástupce státního Ruského fondu přímých investic (RDIF) a firma Adienne, zprostředkovala ji italská ambasáda v Rusku, uvedla agentura ANSA. Italsko-ruská obchodní komora k tomu uvedla, že dohoda pomůže také vytvořit v Itálii nová pracovní místa a umožní italské straně kontrolovat celý proces výroby. 

Podle italské tiskové agentury AGI jde o první takovou dohodu v Evropě. Agentura Bloomberg uvádí, že Rusové usilují o podobné dohody také v Německu a ve Francii. Šéf RDIF Kirill Dmitrijev podle agentury Reuters uvedl, že fond už uzavřel dohody se Španělskem, Francií a Německem.

Francie ale v tuto chvíli nemá k dispozici výrobní kapacity pro produkci ruské očkovací látky Sputnik V, uvedl úředník ministerstva hospodářství citovaný agenturou Reuters. Země podle něj nemá „specifickou doktrínu ani předsudky“, jen už plně využívá laboratoře k výrobě jiných vakcín. Agentura Bloomberg napsala, že Rusko jedná i s německým výrobcem vakcín IDT Biologika GmbH, jehož mluvčí informaci potvrdil. Dodal ale, že nemůže sdělovat další podrobnosti, protože jednání probíhají.

Představitelé EU jsou ohledně významu těchto dohod skeptičtí, napsal Bloomberg s odkazem na svůj zdroj, který nechtěl být jmenován. Zásoby vakcíny v Rusku jsou tak nízké, že EU očekává, že Rusku ve správný čas daruje či prodá velké množství západních vakcín, aby byl tento nedostatek vyrovnán, dodal zdroj Bloombergu. 

Maďarsko Sputnikem očkuje, Slovensko má první dodávky

EU zatím schválila nasazení tří očkovacích látek, a to od společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca. Kvůli jejich nedostatku a snížení dohodnutých dodávek některé země začaly jednat o dodávkách jiných vakcín, včetně ruské či čínské.

Například Maďarsko začalo minulý měsíc jako první země EU očkovat vakcínou od čínského výrobce Sinopharm a Sputnikem V. Slovensko zase dovezlo první dodávky ruské vakcíny, což ale způsobilo roztržku ve vládní koalici. Očkovat s ní nezačalo.

Pracujte 24 hodin denně, vybídl Matovič lékovou agenturu

O dodávku Sputniku V požádal Rusko i český prezident Miloš Zeman. Ten prohlásil, že by mu pro jeho používání stačila certifikace českého Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Předsedkyně správní rady EMA Christa Wirthumerová-Hocheová vyzvala státy EU, aby neschvalovaly nouzové nasazení ruské vakcíny, dokud agentura neposoudí její bezpečnost a efektivitu s tím, že by to byla „ruská ruleta“.

Tvůrci vakcíny se proti jejím slovům ohradili. „Žádáme veřejnou omluvu Christy Wirthumerové-Hocheové za její negativní komentáře týkající se zemí EU, které přímo schvalují Sputnik V,“ uvedli na Twitteru.

Matovič v reakci na slova šéfky EMA vybídl agenturu k rychlému posouzení přípravku. „Všichni bychom byli velmi rádi, abyste v EMA změnili pracovní dobu na 24 hodin denně a sedm dní v týdnu – a neschvalovali tak nové vakcíny tři měsíce, ale tři týdny,“ napsal na Facebooku.

Jeho slova ale zkritizovala šéfka SÚKL Zuzana Baťová, která se za ně Wirthumerové-Hocheové omluvila: „Věřím, že vyjádření pana premiéra bylo výsledkem neznalosti procesů a pracovního nasazení expertů z celé EU, kteří od doby pandemie pracují 24 hodin denně bez ohledu na to, zda jsou Vánoce, svátky nebo neděle.“

Na Slovensku loni zemřelo poprvé od roku 2003 více lidí, než se narodilo. Devětapadesát tisíc mrtvých je o jedenáct procent více než jich bylo v předchozím roce a nejvyšší číslo od druhé světové války. V zemi zemřelo během loňského roku 2250 lidí, téměř 5800 jich podlehlo infekci od začátku roku 2021.

Statistici před koronavirovou krizí upozorňovali na nepříznivý demografický vývoj v zemi. Důchodového věku dosáhly početné populační ročníky poválečného babyboomu a dříve výrazně klesla porodnost. Přirozený pokles obyvatelstva loni dosáhl 2439 osob, celkový počet obyvatel kvůli migraci stoupl na téměř 5,46 milionu lidí.

Michel: Rusko a Čína nabízí málo dávek vakcín s velkou pompou

K ruské a také čínským vakcínám se vyjádřil předseda Evropské rady Charles Michel: „Neměli bychom se nechat oklamat Čínou a Ruskem, jejichž režimy uznávají méně žádoucí hodnoty než jsou ty naše.“ Podtrhl, že obě země nabízejí evropským státům s velkou pompou velmi malá množství očkovacích látek a nabídku využívají k propagandistickým účelům.

Doplnil, že obě země dosud aplikovaly v přepočtu na sto obyvatel zhruba polovinu dávek vakcíny než země EU. To srovnal s vývojem v EU, která se během letošního roku stane největším producentem vakcín. „Evropa je nejlépe vybavena k tomu, aby výrobu vakcín rychle adaptovala na mutace viru,“ prohlásil směrem k obavám, že některé dnešní vakcíny nebudou odolné vůči nakažlivějším variantám.

Evropská komise kvůli kritice pomalé distribuce vakcín zavedla kontroly exportu a minulý týden souhlasila s italským podnětem k zablokování vývozu 250 tisíc dávek přípravku AstraZeneca do Austrálie. Na omezení reagovaly některé mimounijní země výtkou, že brání volnému obchodu.

„Jsem šokován, když slyším, že je EU obviňována z vakcínového nacionalismu. Fakta jsou i tady jiná. Spojené království a Spojené státy zavedly úplný zákaz vývozu vakcín či jejich součástí vyráběných na svém území,“ dodal Michel.

obrázek
Zdroj: ČT24

Řecko povolí vjezd do země naočkovaným

Řecko umožní od poloviny května volný vjezd do země naočkovaným lidem. Ostatní se zřejmě budou muset prokazovat negativním testem či potvrzením, že mají protilátky. Země plánuje návštěvníky namátkově testovat, chce také prioritně naočkovat zaměstnance v turistickém odvětví a ostatní nechat často testovat.

Některé země na jihu Evropy se zaručením volného pohybu naočkovaných snaží podpořit příjezd turistů. Dohodu o volném cestování lidí Řecko uzavřelo s Izraelem. Kypr a Portugalsko ohlásily, že od května umožní příjezd obyvatelům Británie, kteří dostali obě dávky očkovacího preparátu registrovaného v EU.

Ministři zahraničí Rakouska, Česka a Slovenska během schůzky takzvané slavkovské skupiny zopakovali svou podporu zelenému pasu, který má očkovaným lidem umožnit volný pohyb a zpřístupnit jim veřejná místa. Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznil, že nesmí být diskriminováni lidé, kteří se očkovat nestihnou nebo nemohou mít vakcínu. „Ideální by bylo najít řešení již pro tuto turistickou sezonu, jestli to ovšem dovolí proočkovanost,“ uvedl.

Dosud liberální Estonsko zpřísňuje

Estonská vláda nařídila zavřít obchody nabízející jiné zboží než to, které je nezbytné k životu, restaurace budou smět jídlo prodávat jen z výdejních okének a setkat se budou moci jen dva lidé. Země má v přepočtu na obyvatele po Česku druhý nejvyšší nárůst počtu nakažených v EU. Nová omezení vstoupí v platnost ve čtvrtek a potrvají do 11. dubna. Také základní školy přecházejí na on-line vyučování, pro starší studenty se učebny zavřely teprve nedávno.

Estonsko doposud zaujímalo spíše liberální přístup. Školy, muzea, restaurace a obchody mohly být otevřené, platila jen určitá omezení. Nicméně s tím, jak nakažených začalo začátkem tohoto měsíce přibývat, tamní vláda nařídila zavřít bazény, kina nebo sauny a všichni školáci s výjimkou těch ze základních škol přešli na distanční výuku.