Dvěma milionům nejmenších dětí v Jemenu hrozí akutní podvýživa, upozornila OSN

Více než dvěma milionům jemenských dětí mladších pěti let hrozí letos akutní podvýživa. Upozornily na to čtyři agentury OSN a vyzvaly všechny aktéry mnohaletého válečného konfliktu k okamžitému ukončení bojů. Organizace spojených národů zároveň uvedla, že se humanitární programy v Jemenu potýkají s nedostatkem peněz, jelikož dárcovské země dosud neposlaly přislíbené částky v plné výši.

Podle OSN bude skoro 400 tisíc jemenských dětí mladších pěti let letos kvůli podvýživě v ohrožení života, což výrazně převyšuje odhady z loňského roku. Podvýživa podle OSN také hrozí zhruba 1,2 milionu těhotných nebo kojících Jemenek.

„Tato čísla jsou dalším voláním o pomoc z Jemenu, každé podvyživené dítě znamená, že rodina bojuje o přežití,“ uvedl šéf Světového potravinového programu (WFP) David Beasley. Zprávu o humanitární situaci v Jemenu WFP vydal společně se Světovou zdravotnickou organizací (WHO), Organizací OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Dětským fondem OSN (UNICEF).

„Krize v Jemenu je toxickým mixem konfliktu, ekonomického kolapsu a vážného nedostatku financování,“ uvedl Beasley. Podle zprávy agentur OSN Jemen v loňském roce obdržel pouze 1,9 miliardy dolarů z potřebných 3,4 miliardy.

Humanitární pomoc potřebují všechny děti v zemi

UNICEF odhaduje, že prakticky všech 12 milionů jemenských dětí vyžaduje nějakou formu humanitární pomoci. Může jít o potravinovou pomoc, zdravotnické služby, čistou vodu, vzdělání či finanční pomoc chudým rodinám. „Hlad má řešení, je to jídlo a konec násilí,“ uvedl Beasley.

Jemen sužuje válka, v níž proti sobě bojují šíitští povstalci známí jako Hútiové, které podporuje Írán, a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Konflikt v Jemenu bývá často označován za zástupnou válku Saúdské Arábie a Íránu. Některé zdroje odhadují, že kvůli bojům přišlo o život na 100 tisíc lidí. Na humanitární pomoci je aktuálně závislých asi 80 procent jemenské populace.

Americký prezident Joe Biden minulý týden oznámil, že USA už nebudou podporovat Saúdskou Arábií vedenou vojenskou intervenci v Jemenu. Bidenova administrativa zároveň oznámila, že se kvůli humanitární krizi v Jemenu chystá vyřadit Hútie z teroristického seznamu. Stát by se tak podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena mělo příští úterý.