Ve Francii přibývá oznámení o zneužití příbuznými, vláda připouští zpřísnění zákona

Ve Francii v posledních týdnech padlo několik závažných obvinění z nedobrovolného incestu a znásilnění, která vznesli potomci známých osobností. Týkají se představitelů filmového průmyslu či významného politologa, což vedlo k rezignaci šéfa prestižní vysoké školy Sciences Po. Další stovky lidí se svěřují se svými negativními zkušenostmi mimo jiné na sociálních sítích. Francouzská vláda už připustila změnu zákona, který by nově jakýkoliv sexuální styk s osobou mladší patnácti let považoval za trestný čin a případný souhlas nezletilého by nehrál roli.

Například ve čtvrtek na policii vypovídala o údajném zneužívání dcera francouzského herce Richarda Berryho Coline, k incestu podle ní došlo v polovině 80. let, píše agentura AFP. Coline Berry-Rojtmanová obvinila svého otce a jeho tehdejší partnerku ze znásilnění a sexuálního obtěžování v době, kdy jí bylo šest až deset let, píší francouzská média. Herec veškerá obvinění odmítl, případem se začala zabývat policie.

Ve středu policie zadržela Dominiquea Boutonnata, předsedu francouzského Národního centra pro kinematografii (CNC), jehož v říjnu z pokusu o znásilnění obvinil jeho kmotřenec. K činu údajně došlo o letních prázdninách v Řecku v srpnu 2020, kmotřenci bylo tehdy 21 let. Boutonnat prostřednictvím svého advokáta obvinění odmítl.

Boutonnat vede CNC od léta 2019, jeho jmenování bylo velmi diskutované, protože dlouho působil jako ekonom a do světa filmu pronikl až v posledních letech. Produkoval desítky filmů, včetně Nedotknutelných.

Od konce ledna se policie zabývá také obviněním ze „znásilnění nezletilého“, kterého se podle jeho synovce údajně dopustil televizní producent Gérard Louvin, za spolupachatale synovec označil i jeho manžela. Synovec Olivier, kterému je dnes 48 let, listu Le Monde popsal, jak ho oba muži na začátku 80. let nutili k masturbaci a k orálnímu sexu. Chlapci tehdy bylo deset let. Pár veškerá obvinění striktně odmítá.

Sérii oznámení spustila kniha

Vlnu veřejných oznámení o zneužívání spustila před měsícem svou knihou právnička Camille Kouchnerová, když obvinila z incestu svého nevlastního otce politologa Oliviera Duhamela. V knize „La Familia grande“ Kouchnerová tvrdí, že Duhamel koncem osmdesátých let opakovaně sexuálně napadl jejího tehdy dospívajícího bratra-dvojče. Vše prý trvalo déle než dva roky. Pravdivost výpovědi bratr potvrdil.

Duhamel kvůli skandálu už odstoupil z postu předsedy Národní nadace politických věd (FNSP). Skandál přiměl k demisi i Frédérica Miona, ředitele prestižní francouzské vysoké školy politických věd Sciences Po, na které Duhamel působil. Mion rezignoval poté, co vyšlo najevo, že o obvinění na Duhamelovu adresu už dříve věděl a nic nepodnikl. 

Kniha také spustila celou řadu obvinění a prohlášení například na sociálních sítích. Podle webu stanice Radio France International se obětí incestu v dětství či dospívání stal ve Francii podle odhadů každý desátý člověk.