„Nepodporujte diktátory, podporujte Myanmar.“ V Rangúnu se demonstruje před čínskou ambasádou

Stovky demonstrantů se podle agentury Reuters shromáždily před čínským velvyslanectvím v největším myanmarském městě Rangúnu na protest proti Číně, která podle nich podporuje vojenskou juntu. Armáda v Myanmaru minulý týden svrhla demokraticky zvolenou vládu v čele s nositelkou Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. Demonstrace proti puči v Myanmaru pokračovaly šestým dnem. V průvodu v Rangúnu kráčeli se svými vlajkami i zástupci četných myanmarských menšin.

„Chování čínských ministrů napovídá tomu, že podporují vojenský převrat,“ řekl médiím před čínskou ambasádou v Rangúnu jeden z demonstrantů. V davu bylo vidět transparenty s nápisy: „Nepodporujte diktátory, podporujte Myanmar“.

Zatímco západní země puč v Myanmaru ostře odsoudily, Peking byl v reakcích zdrženlivější a vyzýval především k zachování stability. Čína nicméně v Radě bezpečnosti OSN podpořila prohlášení, které vyzývá k propuštění vůdkyně Su Ťij a dalších zadržovaných, a vyjádřila znepokojení ohledně výjimečného stavu, který má trvat rok.

V Rangúnu vyšli do ulic také příslušníci menšin, včetně Karenů, Arakanců a Kačjinů. Na sobě měli tradiční oděvy a nesli své vlajky. „Etnické skupiny se musí sjednotit v boji proti vojenské diktatuře,“ prohlásil člen karenské menšiny So Z Net. Agentura AFP připomněla, že konflikt armády s některými etniky trvá již desítky let.

Americký prezident Joe Biden ve středu oznámil, že Spojené státy uvalí na organizátory převratu v Myanmaru a na subjekty, které na ně mají vazby, sankce. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by vojenská junta měla v úmyslu ustoupit.

Ve středu večer armáda pokračovala v zatýkání vysokých představitelů donedávna vládnoucí Národní ligy pro demokracii. Zadržen byl i Ťjo Tin Schwei, blízký spolupracovník Su Ťij, a celé vedení bývalé volební komise. Armáda puč z minulého pondělí zdůvodnila údajnými podvody při listopadových volbách a generál Min Aun Hlain, který se postavil do čela státu, slíbil jejich vyšetření.