Konspirátorka i kritička Trumpa. Trestu republikánů unikly obě kongresmanky

Kongresmanka Liz Cheneyová přestála hlasování republikánů v americké Sněmovně reprezentantů. Rozhodovali o jejím setrvání na třetím nejvyšším postu ve sněmovní stranické hierarchii poté, co v lednu podpořila ústavní žalobu proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi, napsala stanice CNN. Republikáni také rozhodli, že nevyvodí důsledky z chování kongresmanky Marjorie Taylorové Greeneové, která šíří konspirace a nabádala k násilí.

Pro odchod Cheneyové z vlivné pozice hlasovalo 61 republikánů, proti jich bylo 145.

Cheneyová společně s dalšími devíti republikány 13. ledna hlasovala pro ústavní žalobu, podle které Trump v závěru svého mandátu podněcoval ke vzpouře v souvislosti s nepokoji ve washingtonském Kapitolu. „Ještě nikdy jsme nebyli svědky větší zrady, které se prezident Spojených států dopustil vůči svému úřadu a přísaze na ústavu,“ uvedla tehdy dcera bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho.

„Nebudu se za hlasování omlouvat,“ stála si podle zdroje CNN ve středu před hlasováním Cheneyová za svým.

„Bláznivé lži“

Strana ve sněmovně ve středu večer řešila i chování georgijské kongresmanky Taylorové Greeneové. Ta čelila ostré kritice demokratů i některých svých spolustraníků za to, že šíří lživé konspirační teorie a na sociálních sítích podporuje politicky motivované násilí.

Republikáni rozhodli, že z jejího chování nevyvodí důsledky. Na uzavřeném jednání uvedli, že se za své nevhodné komentáře omluvila a posoudit ji mají voliči, nikoliv zákonodárci. „Budou ji soudit za věci, které řekla, ještě než byla členkou Kongresu, a které nyní odsoudila,“ uvedl lídr republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy.

Greeneová ještě bude čelit demokratům, kteří mají v dolní komoře většinu a již ji chtějí odvolat z pozic ve sněmovních výborech.

Marjorie Taylor Greeneová
Zdroj: Reuters/Erin Scott

Politička opakovaně podpořila prvky konspirační teorie QAnon, v jejímž jádru je příběh o údajné skryté válce mezi Trumpem a vlivným spolkem zneužívajícím děti. Přihlásila se i k řadě dalších lživých spekulací a na sociálních sítích v minulých letech dala najevo podporu násilí proti politickým oponentům. Nově média upozorňují na její video ze začátku roku 2019, kde mimo jiné říká, že činitelé blokující Trumpovu politiku by se měli lidí obávat.

Někteří republikáni se proti jejím postojům ohradili, včetně senátního lídra Mitche McConnella. Ten v pondělí označil „bláznivé lži a konspirační teorie“ za rakovinu Republikánské strany i USA.

Média v souvislosti s republikánskými třenicemi předpovídala, že jejich vyústění naznačí další směřování strany. Středeční vývoj agentura Reuters popisovala jako uzavření „křehkého příměří“ v partaji rozdělené činy exprezidenta Trumpa a jeho stoupenců. „Jednotlivá křídla strany mají nadále obavy, že ti druzí ji svádí na scestí,“ konstatuje AP.