Kongres potvrdil Bidenovo vítězství. Trump slíbil spořádané předání moci

Kongres USA potvrdil výsledek hlasování sboru volitelů, oznámil viceprezident Mike Pence, a završil tak formalizaci volebního vítězství Joea Bidena. Kongresmani zamítli námitky proti volebnímu procesu v Arizoně a Pensylvánii. Další plánované námitky republikánští senátoři stáhli poté, co do budovy na čtyři hodiny vnikl dav příznivců Donalda Trumpa. Ten prostřednictvím mluvčího slíbil spořádané předání moci 20. ledna.

„I když naprosto nesouhlasím s výsledkem voleb, a fakta mě podporují, uskuteční se 20. ledna spořádané předání moci,“ citoval prezidenta mluvčí Bílého domu Dan Scavino. Trump dlouhodobě tvrdí, že volby byly zfalšované. Jeho argumenty však odmítly všechny úřady i soudy jako zcela neopodstatněné.  

„Jakkoli to představuje konec nejlepšího prvního funkčního období v prezidentské historii, je to pouze začátek našeho boje za to učinit Ameriku znovu skvělou!“ dodává prezident.

Jen dvě námitky

Republikáni hned zkraje jednání podle očekávání vznesli první námitku, a to proti výsledkům v Arizoně. Obě komory se následně odebraly do svých jednacích sálů, kde měli kongresmani o věci debatovat. Senát ji odmítl poměrem 93 hlasů ku šesti. Část republikánských senátorů, kteří ji plánovali podpořit, změnila názor poté, co Kapitol načas obsadili Trumpovi příznivci, píše AP. Ve Sněmovně reprezentantů ji podpořilo 121 republikánů.

Podobně jednoznačně později Senát zamítl i námitku týkající se Pensylvánie, neprošla ani sněmovnou, kde ji podpořilo 138 republikánů. Poté už Kongres posvětil výsledek voleb. „Tento krok za normálních okolností bývá jen ceremoniálem, závěrečným potvrzením,“ připomněl amerikanista Jiří Pondělíček z Univerzity Karlovy.

Mnozí republikánští senátoři chtěli namítat i proti průběhu voleb v dalších státech. Vtrhnutí davu do sálu a nucená evakuace je však přiměly změnit názor. 

Neomluvitelné

Například senátorka Kelly Loefflerová, která v úterních volbách neobhájila svůj stávající mandát před kandidátem demokratů. „To, co se v těchto komorách stalo, je neomluvitelné,“ uvedla zastupitelka, která chystala námitku na výsledek prezidentských voleb ve svém domovském státě Georgia. Stížnosti nepřednesli ani senátoři za Montanu a Indianu.

„Snažili se narušit naši demokracii. Nepodařilo se jim to,“ uvedl na začátek obnoveného setkání a před hlasováním šéf senátní republikánské většiny Mitch McConnell. „Potvrdíme vítěze loňských prezidentských voleb,“ oznámil.

Šéfka republikánských poslanců ve Sněmovně reprezentantů Liz Cheneyová prohlásila: „Není sporu, že prezident zformoval dav, podněcoval ho a obracel se na něj. Zažehl oheň.“ Trump ke svým příznivcům hovořil předtím, než napadli Kapitol. Zopakoval před nimi  svá nepodložená obvinění z falšování voleb.

Lídr demokratických senátorů Chuck Schumer následně nazval Trumpa demagogem a ty, kteří pronikli do budovy, „domácími teroristy“.

Biden při prosincovém hlasování volitelů získal v souladu s výsledky lidového hlasování 306 hlasů, zatímco republikánský prezident Donald Trump 232. Snahy republikánů o změnu tohoto výsledku ztroskotaly a Biden se úřadu v Bílém domě ujme po složení přísahy 20. ledna.

Lidé pro resorty práce a obchodu

Dál se rýsuje podoba Bidenova kabinetu. Do funkce ministra práce nominuje bostonského starostu a bývalého odboráře Martyho Walshe a guvernérku Rhode Islandu Ginu Raimondovou ministryní obchodu. Do čela vládní Agentury pro malé podniky (SBA) si nastupující prezident vybral Isabel Guzmanovou. S odkazem na nejmenované zdroje to napsala agentura Reuters. Jména nominantů podle televize CNN Biden zřejmě oficiálně oznámí v pátek.

Walsh, který je v současné době ve svém druhém funkčním období jako starosta Bostonu, podle zdroje Reuters tvrdě bojoval za střední třídu a pracující ve svém rodném městě. Podporoval také minimální hodinovou mzdu 15 dolarů a placenou mateřskou dovolenou. Očekává se, že jmenování Walshe uvítají odboráři. Podle agentury Reuters by to rovněž mohlo pomoci nastupující administrativě rozšířit ochranu pracujících.

Minimální mzdu 15 dolarů prosazuje také Raimondová, která je první guvernérkou státu Rhode Island. Zároveň ale ve svém státě nechce zvyšovat daně velmi bohatým, aby pokryla deficit. Podle Reuters to nedávno řekla v rozhovoru s místním deníkem. Podle její oficiální biografie je absolventkou Harvardu, kde studovala ekonomii.

Guzmanová nyní vede kalifornský úřad pro pomoc malým podnikům a pomáhala koordinovat snahy Kalifornie oživit ekonomiku postiženou pandemií covidu-19. Bývalý vysoce postavený představitel SBA uvedl, že Guzmanová se o podnikání mnoho přiučila od svého otce, když pracovala pro jeho síť veterinárních klinik. Za vlády prezidenta Baracka Obamy byla skoro tři roky zástupkyní personálního šéfa SBA.