Demokraté podle projekcí získali v Georgii obě křesla. Před budovou Kapitolu v Atlantě se sešli demonstranti

Události: Volby v Georgii (zdroj: ČT24)

V senátních volbách v americkém státě Georgie bylo k 14:00 středoevropského času sečteno asi 98 procent hlasů. Rozhoduje se o dvou křeslech, v obou soubojích již média prohlásila za vítěze demokratické vyzyvatele – Raphaela Warnocka a Jon Ossoffa. Před budovou Kapitolu v Atlantě se během dne shromáždila asi stovka příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Někteří z nich měli střelné zbraně.

Demokratický vyzyvatel Raphael Warnock vedl nad republikánskou senátorkou Kelly Loefflerovou ve 14:00 středoevropského času asi o 53 tisíc z celkových téměř pěti milionů odevzdaných hlasů. NBC, CNN i FOX ho považují za vítěze.

Tím se už prohlásil i sám Warnock: „V Senátu budu pracovat pro všechny v Georgii nehledě na to, komu dali hlas.“ Nyní působí jako pastor v baptistickém kostele v Atlantě, v němž kdysi kázal Martin Luther King. V případě vítězství by byl prvním černošským senátorem za tento jižanský stát.

Loefflerová souboj nevzdává. „Máme cestu k vítězství a stále jsme na ní,“ řekla kolem 6:00 středoevropského času. Mandátu se ujala teprve v lednu 2020. Jmenoval ji republikánský guvernér státu poté, co křeslo uvolnil ze zdravotních důvodů republikán Johnny Isakson.

Dynamika sčítání

Druhý souboj je ještě těsnější, v něm zprvu vedl republikánský senátor David Perdue, výsledek se ovšem přehoupl pro demokratického vyzyvatele a dokumentárního filmaře Jona Ossoffa. Ten náskok postupně zvyšoval. Ossoff se tak zřejmě ve 33 letech stane nejmladším senátorem.

Sám se již také prohlásil vítězem a ve videu zveřejněném ve středu ráno tamního času sdělil, že bude v Senátu podporovat robustní veřejné zdravotnictví. „Spojme se nyní, abychom porazili tento virus a přispěchali s hospodářskou pomocí lidem našeho státu i všem Američanům,“ řekl.

Dynamika sčítání bývá ve Spojených státech taková, že nejprve se stihnou sečíst malé okrsky, v nichž převažují spíš příznivci republikánů. Z velkých měst stranících tradičně demokratům přicházejí většinou data jako poslední. „Hlasy, které zbývá dopočítat, jsou v demokratických okrscích,“ informoval Tomáš Klvaňa z NY University Prague.

Perdue, který se projevoval jako věrný spojenec prezidenta Donalda Trumpa, musel těsně před volbami přerušit kontaktní kampaň. Setkal se totiž s člověkem nakaženým koronavirem a zamířil do karantény.

Rozložení sil ve 117. Kongresu USA
Zdroj: senate.gov/projekce médií/House.gov

Demonstranti před budovou Kapitolu

Mezitím se podle AP před budovou, ve které sídlí guvernér i obě komory zákonodárného sboru státu Georgia, shromáždila asi stovka příznivců prezidenta Donalda Trumpa. Někteří z nich měli střelné zbraně.

Státní tajemník Brad Raffensperger, který je v Georgii nejvyšším dohlížitelem na konáním voleb, a jeho spolupracovníci byli z preventivních důvodů z budovy evakuováni.

„Viděli jsme, co se děje u Kapitolu státu Georgia, a řekli jsme si, že bychom tu neměli být, že bychom neměli být tou jiskrou,“ řekl agentuře AP jeden z volebních úředníků státu Gabriel Sterling.

Nejhorší výsledek od 30. let

Pokud se výhra obou demokratů potvrdí, bude to poprvé od roku 1932, kdy prezident po prvním období prohraje volby a současně se jeho strana stane menšinou v obou komorách Kongresu, upozorňuje Reuters.

Příčinu pravděpodobné republikánské porážky Klvaňa vidí v nešťastně vedené kampani, která se příliš soustředila na „nesmyslné“ zpochybňování výsledku listopadových prezidentských voleb. Ty v Georgii o těsných 12 tisíc hlasů vyhrál Joe Biden. Naopak demokraté podle něj dokázali vybičovat účast hlavně v okrscích s černošským obyvatelstvem k rekordním hodnotám.

Volební místnosti se uzavřely v 1:00 středoevropského času. Na několika málo místech však bylo hlasování prodlouženo, protože ze zákona musí být umožněno odevzdat hlas i voličům, kteří stáli ve frontě před uzavřením místností, uvedla agentura AP.

Hlas viceprezidentky

Pokud by Senát získali pod kontrolu republikáni, měla by to Bidenova vláda velmi těžké, vysvětlil už dříve amerikanista Kryštof Kozák z Univerzity Karlovy. Horní komora totiž musí potvrdit téměř veškerou důležitou legislativu i jmenování soudců nebo některých důležitých členů vládní administrativy.

Demokraté již nyní ovládají Sněmovnu reprezentantů, v Senátu však byla po listopadových volbách situace nejasná. Podle projekcí po volbách v Georgii tak oba tábory budou mít v Senátu shodně 50 mandátů. V případě rovnosti hlasování však rozhoduje podle americké ústavy viceprezidentka. Tuto funkci bude od 20. ledna zastávat Bidenova spolukandidátka Kamala Harrisová. Demokraté tak potřebují vítězství v obou volebních soubojích.