Chorvatsko drží den smutku za oběti zemětřesení, lidé se nyní bojí záplav

Události: Chorvatsko drží den smutku za oběti zemětřesení (zdroj: ČT24)

Chorvatsko drží v sobotu den smutku za oběti ničivého zemětřesení, které si tento týden vyžádalo sedm lidských životů, několik desítek zraněných a rozsáhlé materiální škody. Lidé v postižené oblasti v centrální části země se nyní navíc kvůli zvýšenému stavu vody v řekách obávají i možných záplav.

V celém Chorvatsku zůstanou v sobotu na budovách státních institucí i místních úřadů stažené vlajky na půl žerdi. Zrušené jsou veškeré zábavy a dnu smutku mají přizpůsobit svůj program také všechny rozhlasové a televizní stanice.

První zemětřesení s intenzitou 5,1 stupně zasáhlo Chorvatsko v pondělí. O den později udeřil v regionu Banovina (Banije) jihovýchodně od Záhřebu ještě ničivější otřes o síle 6,4 stupně. Nejvíce jsou zasažena města Petrinja, Sisak a Glina a okolní obce. Podle chorvatské televize HRT bylo poškozeno více než 2000 různých objektů. 

Hrozí záplavy

Obyvatelé zasažené oblasti podle médií žijí nadále ve strachu. Stále se ozývají následné otřesy a v zemi se na některých místech objevují pukliny a díry. U vesnice Mečenčani, ležící jižně nedaleko Petrinje, se podle jednoho z místních obyvatel objevilo deset děr různé velikosti.

Ředitelství civilní ochrany informovalo, že v oblastech zasažených zemětřesením je nyní zvýšený stav vody a hrozí záplavy, protože otřesy poškodily některé protipovodňové objekty. Večernji list napsal, že protipovodňové hráze popraskaly v sedmi lokalitách. Pukliny na mostech a náspech podle deníku vyvolaly znepokojení v Sisaku.

Pro toky řek Sávy a Kupy byla vyhlášena mimořádná protipovodňová opatření.