Zemřel Pierre Cardin. Návrhář, stylista a vizionář, jehož jméno je navždy spjaté s módou

Zemřel francouzský módní návrhář Pierre Cardin, vizionářský stylista a průkopník prêt-à-porter, konfekčního odívání, jež módu zpřístupnilo širší veřejnosti. Cardin byl držitelem několika řádů a ocenění a člen francouzské Akademie krásných umění. Zemřel ve věku 98 let v Americké nemocnici v Paříži. Agentuře AFP jeho úmrtí oznámili pozůstalí.

Cardin kdysi prohlásil, že je pro něj jeho povolání drogou a vášní. Dokud mu to umožňovalo zdraví, věnoval se módnímu průmyslu ze všech sil. „Je to zaměstnání, které miluji,“ řekl před deseti lety u příležitosti přehlídky své kolekce pořádané na univerzitě módy Bunka v Tokiu. 

Svoji dráhu zahájil před 70 lety. Podnik se svým jménem založil v roce 1950 a v roce 1953 se stal členem prestižního francouzského sdružení Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Revoluce ve vysoké módě

V roce 1959 jako první couturier v historii sdružení vytvořil Cardin kolekci přímo vyrobenou pro prodej a nošení. Později takové kolekce dostaly název prêt-à-porter (vezmi a nos). Cardin udělal revoluci ve vysoké módě, přiblížil ji nejširší veřejnosti.

Kromě oděvů a doplňků jeho firma navrhovala nábytek, interiéry, předměty užitého umění, pracovala pro automobilový a letecký průmysl i v dalších oblastech.  

Móda Pierra Cardina, která byla v 60. letech avantgardní, zastarala, ale jeho podnik, který má hodnotu několika miliard eur, zaměstnává 450 lidí v Paříži a až 200 tisíc ve světě. Jeho podniky vyrábějí škálu téměř tisícovky výrobků od kravat po minerální vodu.